Het is hoogleraar neurowetenschappen Nick Ramsey van het Universitair Medisch Centrum Utrecht gelukt om in de hersenen van een verlamde patiënt een ‘breincomputer’ in te bouwen. Een wereldprimeur waarmee patiënten met het locked-in syndroom hun stem terugkrijgen. De Kennis van Nu mocht op bezoek bij de eerste en enige patiënt in de wereld bij wie deze techniek is toegepast.  

Mensen met het locked-in syndroom hebben bewustzijn en hun zintuigen werken nog, maar ze zijn volledig verlamd. Sommigen kunnen nog met hun ogen of vingers bewegen, anderen kunnen helemaal niets meer en zijn gevangen in hun eigen lichaam. De revolutionaire techniek van Ramsey maakt communicatie voor mensen met het locked-in syndroom overal mogelijk. Door zich bewegingen in gedachten voor te stellen, kunnen patiënten een computer aansturen. Een mentale muisklik zonder iets aan te raken.

De techniek van Ramsey meet, net als EEG, elektrische pulsjes. Alleen doet hij dat niet óp, maar ónder de schedel. De nieuwe techniek is daardoor niet alleen nauwkeuriger, maar ook relatief goedkoop, energiezuinig en mobiel. Waar patiënten eerst waren aangewezen op het ziekenhuis, kan een revolutionaire nieuwe techniek gewoon met hen mee naar huis.