Bacteriofagen zitten overal: op de tafel, in de sloot, in onze darmen. Het zijn minuscule virussen die heel gericht bacteriën kunnen doden. Mogelijk bieden ze een oplossing voor het toenemende gevaar van antibioticaresistentie bij patiënten, maar ook in de landbouw, veeteelt en voedselveiligheid. De Kennis van Nu onderzoekt waarom dit wondermiddel niet al wordt toegepast. 

Als een patiënt met een bacteriële infectie echt niet meer reageert op antibiotica, is de bacteriofaag mogelijk een laatste redmiddel. Bij het Militair Hospitaal in Brussel krijgen uitbehandelde patiënten bij hoge uitzondering een bacteriofagencocktail toegediend als spray of spoelmiddel. Wetenschappers willen meer onderzoek doen naar de mogelijkheden met bacteriofagen, maar lopen tegen regelgeving aan.  

In de uitzending gaat Elisabeth op bacteriofagenjacht bij een rioolzuiveringsinstallatie, in de poep van dieren op de kinderboerderij en op een openbaar toilet. Hoe viezer de plek, hoe groter de kans op bacteriofagen. Diederik verdiept zich in de voedselveiligheid: hij gaat langs bij een bedrijf dat bacteriofagen wil verkopen om schadelijke bacteriën op voedsel te kunnen doden.