1944 Radio

Na acht uur 's avonds niet meer over straat mogen, voedsel alleen verkrijgen tegen voedselbonnen en continu patrouilles op straat. In 1944 was dat de realiteit. Hoe was het leven destijds? Hoe gingen de mensen om met die situatie? Meerdere wetenschappers en deskundigen spreken over dit oorlogsjaar.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

De hongerwinter

De hongerwinter

Iedereen kent de verhalen over de hongerwinter, de periode die ruim 20.000 dodelijke slachtoffers maakte in het nog bezette deel van ons land. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? David Barnouw, als historicus verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogs, Holocaust en Genocide-studies in Amsterdam, vertelt.

Nederlanders aan het Oostfont

Nederlanders aan het Oostfont

In Oost-Europa waren in 1944 heftige gevechten aan de gang. De Duitsers leverden een enorme strijd met de Russen. Ook Nederlanders waren daar aanwezig. Wat deden ze daar? Koos Groen vertelt erover.

Het Kabinet in Engeland

Het Kabinet in Engeland

In 1944 zat de regering samen met de koninklijke familie in Engeland. Wat konden ze vanaf de andere kant van het Kanaal nog doen? Hoe was het kabinet op deze situatie voorbereid? Henk van Osch, schrijver van de biografie van premier De Geer, vertelt erover. 

Nederlands-Indië

Nederlands-Indië

In 1944 was Nederland bezet door de Duitsers. Wat gebeurde er op dat moment met onze kolonie Nederlands Indië? Wat deed de Duitse bondgenoot Japan in de tussentijd in Azië? Hoe kwam dat land trouwens aan hun grondstoffen voor de oorlog? Journalist en historicus Henk Hovinga heeft de antwoorden op alle vragen.

D-Day

D-Day

In de serie over 1944 een gesprek van Ben Kolster met Robert Voskuil over D-Day, de invasie in Normandië. Op 6 juni 1944 begon Operation Neptune, een mooie naam voor een verschrikkelijke en vooral bloedige gebeurtenis. Hoe zag die eerste nacht eruit? En hoe reageerden de Duitsers?

Het Verzet

Het Verzet

Ben Kolster spreekt met historicus David Barnouw over het verzet in 1944. Er waren tijdens de Tweede Wereldoorlog veel verschillende vormen van verzet: van stakingen en de ondergrondse krant, tot gewapend verzet en afluisterpraktijken. Hoe kwam je in het verzet terecht? En hoe werd er omgegaan met de druk? Ieder moment kon je worden verraden en niemand viel te vertrouwen.

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden

Een gesprek met militair historicus Robert Voskuil over Market Garden en de Slag om Arnhem, die er het gevolg van was. Operatie Market Garden was een gecombineerde Brits-Amerikaanse militaire operatie. De bedoeling was de verkeersbruggen bij Nijmegen en Arnhem te ontzetten. Doordat die laatste niet terugveroverd werd brak in het westen van Nederland hongersnood uit.

De Nederlandse koopvaardij in oorlogstijd

De Nederlandse koopvaardij in oorlogstijd

De schijnwerpers staan gericht op een onderdeel van onze economie, dat tot op de dag van vandaag belangrijk is voor Nederland: de koopvaardij. En dat was die Nederlandse koopvaardij ook in de oorlogsjaren. Een belangrijke, maar ook zeer kwetsbare schakel in de geallieerde oorlogsvoering ter zee. Hoe is het de duizenden zeevarenden vergaan, vanaf 10 mei 1940, toen zij overal ter wereld werden overvallen door de oorlog? Een gesprek van Ben Kolster met historica Anita van Dissel. Zij is één van de auteurs van het onlangs verschenen boek De Nederlandse koopvaardij in oorlogstijd.

Leven in Nederlands-Indië in oorlogstijd

Leven in Nederlands-Indië in oorlogstijd

Ben Kolster in gesprek met Joty ter Kulve, zij maakte de oorlog van dichtbij mee. Zij was 15 ten tijden van de inval in 1942. Ze vertelt over het dagelijks leven in de oorlog.

Amusement tijdens de Tweede Wereldoorlog

Amusement tijdens de Tweede Wereldoorlog

In de dagelijkse realiteit van de oorlog wilden mensen meer dan ooit afgeleid worden. Journalist Henk van Gelder vertelt over het amusement in de vijf oorlogsjaren.