Cafeïne
En hoe zit het met koffie? Van een stevige dosis cafeïne blijven veel mensen juist wakker. Ook dit is bekend uit eerdere onderzoeken. Amerikaanse wetenschappers hebben de resultaten van onderzoeken naar energiedrankjes gecombineerd en hebben daar hun eigen conclusies uit getrokken. Deze schreven zij vorige maand in Innovations in Clinical Neuroscience. Ze zagen dat energiedrankjes, zoals Red Bull, inderdaad tijdelijk je alertheid verhogen. Maar ze zorgen er ook voor dat je de volgende dag juist extra slaperig bent. Waarschijnlijk komt dit doordat je te weinig slaapt en je slaapkwaliteit achteruit gaat. Dit negatieve effect van energiedrankjes is echter niet in elke studie, die de onderzoekers hebben bekeken, naar voren gekomen. De conclusie van de auteurs is dan ook dat er meer onderzoek nodig is naar de invloed van cafeïne op slaap.

De meeste van deze onderzoeken naar alcohol, cafeïne en slaap gebeurden in het lab, met een handjevol proefpersonen. Aan het onderzoek van Feige, bijvoorbeeld, deden welgeteld vijf mannen en vijf vrouwen mee en bij het Japanse onderzoek ging het om een totaal van tien mannen. Daarbij gaat het bij dit soort onderzoeken vaak ook nog eens om grote hoeveelheden koffie of alcohol, ruim buiten de grenzen van het dagelijks leven, en moeten de proefpersonen slapen met allerlei elektroden op hun huid geplakt. Niet erg natuurlijk dus.

Groot Nationaal Slaaponderzoek
Op dit moment loopt er een nieuw onderzoek naar de invloed van alcohol en cafeïne op slaap: het Groot Nationaal Slaaponderzoek. Het verschil met eerdere onderzoeken is dat het nu gaat om duizenden mensen in een natuurlijke omgeving, namelijk thuis. 'Het mooie van dit onderzoek op deze grote schaal, is dat we kleine effecten kunnen waarnemen, van bijvoorbeeld één kopje koffie meer of minder,' aldus Jeroen Benjamins, een van de wetenschappers van het onderzoek.