Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
jodium

Volgend jaar moet elke Belg toegang hebben tot jodiumpillen om zich te kunnen beschermen bij een ramp met een kernreactor. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft een advies van deskundigen overgenomen. 

Nu krijgt elke Belg binnen een straal van 20 kilometer rond een reactor jodiumpillen als dat nodig is. Deskundigen vinden de afstand te klein en hebben de regering vorig jaar geadviseerd de straal uit te breiden tot 100 kilometer.

De Block zei in het Belgisch parlement dat elke vierkante meter Belgisch grondgebied binnen zo'n straal valt. Daarom komen er volgend jaar voor iedereen jodiumpillen beschikbaar.

Ophalen of thuisbezorgd

Jodium beschermt de schildklier tegen radioactief jodium dat vrijkomt bij een kernramp. Als de pillen meteen na een kernramp worden ingenomen, is het risico op kanker kleiner. 

Bekijk ook onze special over Tsjernobyl, waarin uitgezocht wordt wat we van de ramp geleerd hebben

Hoe de distributie wordt georganiseerd is nog onduidelijk. Nu kunnen mensen die binnen een straal van 20 kilometer wonen de pillen in geval van nood ophalen bij een apotheek. Mogelijk worden ze volgend jaar huis aan huis bezorgd. Er komt een simulatie-oefening om erachter te komen wat de beste oplossing is.

Buurlanden

België heeft kerncentrales in Doel (4 reactoren) en Tihange (3 reactoren) en een onderzoeksreactor in Mol. Nederland, Duitsland en Luxemburg maken zich zorgen over de veiligheid van de centrales, omdat er haarscheurtjes zijn aangetroffen en reactoren geregeld moeten worden stilgelegd. België zegt dat de centrales veilig zijn.

Het Nederlandse kabinet besloot vorige maand om jongeren onder de 18 en zwangere vrouwen in een straal van 100 kilometer rond een kerncentrale jodiumtabletten te geven. Die maatregel staat los van de discussie over de veiligheidsproblemen in België, zei Schippers.

Via nos.nl