Veel tijd en geld

Haarverzorging bleek zeer belangrijk te zijn. De ondervraagde vrouwen staken er meestal veel tijd en geld in - soms honderden dollars per maand. De meeste vrouwen hadden hun haar laten straighten/relaxen/ontkroezen, en dat zou wel eens een belangrijke reden kunnen zijn voor hun aversie tegen beweging. Alle vrouwen die inspanning meden vanwege hun haar, deden dat omdat ze bang waren dat zweten hun kapsel zou verpesten. Meer dan de helft van hen gaf ook aan dat het ze te veel tijd en moeite zou kosten om hun haar weer op orde te krijgen.

De dermatologen vroegen ook naar hoofdhuidklachten, en die kwamen redelijk veel voor, vooral jeuk en roos. Ruim de helft had op het moment van het onderzoek last van jeuk, bijna een derde rapporteerde roos. Verergert dat als u aan lichaamsbeweging doet, wilden de onderzoekers weten. Voor jeuk was het antwoord vaak ‘ja’. Nog een reden om beweging te mijden.

Je kunt er lacherig over doen, maar het lijkt er toch op dat de dermatologen hier een onderschat probleem aankaarten. Een oplossing leveren ze er trouwens niet bij.