Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Donald Trump

Amerikaanse wetenschappers hebben bezorgd gereageerd op de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. ‘De gevolgen worden zeer, zeer ernstig’.

375 toonaangevende wetenschappers, onder wie 30 Nobellaureaten, hadden in september in een open brief al Trumps onwetenschappelijke houding ten aanzien van klimaatverandering aan de kaak gesteld. Trump heeft een geschiedenis van opinies en overtuigingen die de wetenschappelijke toets der kritiek niet kunnen doorstaan, zo vertelde onze collega Bennie Mols vorige week nog in het radio1-programma De Ochtend:

Trump en de wetenschap, wat ontkent hij allemaal?

Trump en de wetenschap, wat ontkent hij allemaal?

Lara Rense van het Radio1-programma Nieuws en Co sprak met Sara Polak, universitair docent Amerikaanse cultuur en letterkunde aan de Universiteit Leiden, over Trump en de wetenschap:

"Trump heeft een anti-wetenschappelijke houding"

"Trump heeft een anti-wetenschappelijke houding"

Nu Trump de verkiezingen heeft gewonnen, maakt een 'collectieve paniek' zich meester van Amerikaanse wetenschappers, schrijft Buzzfeed. 'Hij zal bijna zeker de vooruitgang terugdraaien die we hebben geboekt ten aanzien van klimaatverandering', laat astrofysicus Katie Mack bijvoorbeeld aan de site weten.

'De gevolgen gaan zeer, zeer ernstig zijn,' zegt Michael Lubell, directeur bij de American Physical Society, tegen Nature. 'Trump wordt de eerste anti-wetenschap president die we ooit hebben gehad'. Sommige wetenschappers overwegen zelfs het land te verlaten. De Canadese immigratiewebsite raakte enige tijd overbelast toen duidelijk werd dat Trump de verkiezingen ging winnen.

Wat nu in Marrakesh?

In Marrakesh zijn deze week klimaatbesprekingen gaande tussen klimaatwetenschappers en politieke leiders, met als inzet om de vorig jaar in Parijs bereikte klimaatovereenkomst verder gestalte te geven. Hoewel vanuit de Marokkaanse stad is meegedeeld dat het klimaatakkoord niet kan worden teruggedraaid, ook niet met Trump als president, is onduidelijk wat zijn presidentschap gaat betekenen voor de besprekingen.

In het Radio1-programma Nieuws en Co sprak milieu-expert Jos Cozijnsen, zelf aanwezig in Marrakesh, over deze problematiek:

Milieu-expert Jos Cozijnsen over het klimaat en Trump

Milieu-expert Jos Cozijnsen over het klimaat en Trump

Exit innovatie?

Daarnaast is er de angst dat er onder Trumps presidentschap minder geld naar innovatie zal gaan, zodat het bijvoorbeeld moeilijker wordt om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Saillant detail: de wetenschapper die deze angst uitspreekt, wil niet met naam vermeld worden, uit angst voor 'professional backlash' – repercussies op de werkvloer dus.

Cardioloog Eric Topol, bekend van zijn boek over de digitalisering van de gezondheidszorg, is 'extreem bezorgd' dat financiering van biomedisch onderzoek onder vuur zal komen te liggen. Trump staat bekend om zijn onwetenschappelijke claims over bijvoorbeeld vaccinaties, en zijn running mate Mike Pence is verklaard tegenstander van stamcelonderzoek.

Zijn er dan helemaal geen optimistische geluiden te horen? Hooguit sarcastische: 'Gelovige Amerikanen hebben zojuist de eerste atheïstische president gekozen', tweet neurowetenschapper en filosoof Sam Harris.