US_Navy_041213-N-4614W-036_Smoke_rises_from_sporadic_fighting_between_U

De NTR academie verleent deze zomer eerste hulp bij de actualiteit. Want geef maar toe, ook u duizelt het: Sjiieten, Soennieten, Koerden, Taliban – wie bevecht wie in Syrië, Irak en Afghanistan, en waarom? Welke impact hebben de verschillende buitenlandse invasies gehad? En de Arabische Lentes?

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Irak uitgelegd

Irak uitgelegd

Met Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik proberen een overzicht te krijgen van de geweldsspiraal in Irak. Wie en wat is ISIS? Wat is het verschil tussen Sjiieten en Soennieten? Welk effect heeft de Amerikaanse invasie gehad? En welke andere buitenlandse mogendheden bemoeien zich met het conflict?

Aan de telefoon was Diederik Meijer, archeoloog aan de universiteit Leiden, over de plundering van archeologische schatten in de 'wieg van de beschaving'.

Afghanistan uitgelegd

Afghanistan uitgelegd

Met journaliste Bette Dam verkennen we de situatie in Afghanistan. Weliswaar geen Arabisch land, maar Arabische invloeden zijn er wel, en de Islam speelt net als in andere landen een rol in het conflict. Toch? Fout. Bette Dam vertelt hoe het er écht zit. Wat de Taliban echt drijft en dat het geen liefde was tussen de Taliban en Al Qaida. En welk effect hebben buitenlandse interventies gehad?

Plus: zeg Afghanistan en je zegt drugshandel. 90% van de opium komt uit dat land. En de Taliban varen er wel bij, vertelt Jorrit Kamminga, onderzoeker bij de denktank Clingendael. Tussendoor draaien we muziek van de Afghaanse zanger Farhad Ghaffour, die zich ook inzet voor onderwijs en ontwikkeling - in dit nummer bezingt hij de Qalam, ofwel de pen.

Syrië uitgelegd

Syrië uitgelegd

Journalist Maarten Zeegers woonde in Syrië toen de Arabische Lente daar uitbrak. Hij helpt ons te begrijpen wat er daarna gebeurd is. Wie zijn de opstandelingen nou eigenlijk en waarom bevechten ze niet allen het regime maar ook elkaar? Hoe sterk is de positie van de overheid? Welke invloed hebben de buurlanden, Rusland en Amerika?

Van 2006 tot 2010 hadden de Syrische boeren te kampen met mislukte oogsten als gevolg van enorme droogte. Noodgedwongen trokken velen van hen naar de steden, op zoek naar werk. Dat daar nauwelijks was. Is er een verband met de opstand die kort daarop uitbrak? Aan de telefoon is Francesca de Châtel, journaliste en onderzoekster; luister dat gesprek hier terug.

Tunesië en de Arabische Lentes uitgelegd

Tunesië en de Arabische Lentes uitgelegd

In Tunesië begon de Arabische Lente, de revolutie die tot in bijna alle hoeken van de Arabische wereld doordrong. Tunesië is het enige Lenteland waar de toekomst er nu min of meer rooskleurig uitziet. Of is dat schijn? Maaike Voorhoeve, rechtsantropologe aan de Universiteit van Amsterdam en Parijs, deed onderzoek in Tunesië voor en na de revolutie. Ze legt uit waar het de demonstranten nu precies om ging, en wat ze hebben bereikt.

Het Israëlisch-Palestijns conflict uitgelegd

Het Israëlisch-Palestijns conflict uitgelegd

Robert Soeterik zet nog eenmaal op een rijtje welke gebeurtenissen leidden tot het ogenschijnlijk uitzichtloze conflict tussen de Israëli's en de Palestijnen, dat deze zomer opnieuw oplaaide.