Vis uit het lab

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen wereldwijd ook in 2050 genoeg vis kan eten zonder dat onze zeeën volkomen leeggevist worden? Aquacultuur kan een oplossing zijn: het kunstmatig opkweken van ei tot volwassen vis. Maar dat proces moet wel zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk. Kan de wetenschap helpen? Aan de Radboud Universiteit leren onderzoekers vissen zelf hun voermoment uit te kiezen om zo minder voedsel te verspillen en minder stikstof uit te stoten. En biologen zijn al tientallen jaren bezig met de heilige graal binnen de vissenkweek: het geheim achter de voortplanting van de paling. Wie dat ontrafelt heeft letterlijk goud in handen.

Actueel

Stop met tuinieren

Martin Dorn, een wildlife filmmaker uit Bristol, besloot tijdens de lockdown in coronatijd zijn apparatuur te gebruiken om het leven van de bijen in zijn achtertuin vast te leggen. Nu had hij eindelijk de tijd om in te zoomen op het insectenleven in eigen tuin. Hij nadert de bijen zo dichtbij en grondig dat hij meer dan dan zestig soorten kan vastleggen en zelfs individuen kan onderscheiden. Hij documenteert hun leven op een niveau zoals nog niet eerder te zien was. Het resultaat, de bijzondere documentaire ‘My garden of a Thousand Bees’ werd op het wetenschapsfilmfestival InScience 2023 onderscheiden met de NTR Audience Award. Vanaf 8 maart te zien op NPO Start.

Zo val je in 2024 het beste af volgens de wetenschap

Nog nooit waren er zo veel mensen met obesitas in Nederland. Hoe komen we daar nou vanaf? Wil je weten met welk dieet je het beste kan afvallen? Of hoe het komt dat de kilo’s er makkelijker aanvliegen dan je ze eraf zweet? En wat ook nog eens wetenschappelijk bewezen is? In deze video beantwoord obesitas-onderzoeker Mariëtte Boon van het ErasmusMC jullie meestgestelde vragen over afvallen.

De placebo werkt echt

Het placebo-effect is géén kwestie van geloof, het is wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Gezondheidspsycholoog Andrea Evers legt uit hoe verwachting en context pillen beter laten werken. Het uiteindelijke doel: effectievere behandelingen met minder medicijnen.

Meer NTR Wetenschap

FC Banlieue

FC Banlieue is een nieuwe serie waarin documentairemaker Wouter Vogel innovatie in de voetbalwereld verkent. Als experiment wordt een karakteristiek Rotterdams amateurteam een seizoen lang gesteund door datawetenschappers en experts uit de professionele voetbalwereld. Zal FC Banlieue (onder 19) eindelijk die felbegeerde eerste klasse winnen en doorschieten naar de hoofdklasse?