Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

bedwants cimex lectularius

Door twee verschillende bedwantsen los te laten in bakjes met steile zijkanten die door ongediertebestrijders worden gebruikt - zogenaamde ‘pitfall traps’ - heeft een onderzoeksteam van de Universiteit Sains Malaysia aangetoond dat niet elke bedwantssoort even goed klimt. Dit onderzoek kan helpen bij het effectiever bestrijden van de jeuk veroorzakende beestjes.

De Cimex Hemipterus, die alleen in tropische klimaten gedijt, bereikte vaker de rand van de pitfall trap dan zijn soortgenoot, de Cimex Lectularius, die vooral in gematigde temperaturen leeft. De onderzoekers gebruikten vier verschillende professionele vallen en bij allemaal was de tropische C. Hempterus succesvol en de C. Lectularius niet.

Tekst loopt door onder video. 

Bedwantsen met klimtalent

Plakkende haartjes voor grip

Bij het bekijken van de pootjes met een elektronenmicroscoop zagen de onderzoekers dat deze veel van elkaar verschilden. De tropische variant heeft veel meer haartjes en beter ontwikkelde klieren die een uitscheiding produceren voor meer grip.

In sommige delen van de wereld komen beide soorten bedwantsen voor, maar weten ongediertebestrijders vaak niet met welke variant ze te maken hebben. Qua uiterlijk lijken ze namelijk veel op elkaar. Hierdoor zetten de bestrijders soms vallen in die niet effectief zijn, waardoor er vaak geen duidelijkheid is of een plaag is verholpen.