Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Planeet draait om ster HR 8799

Ster HR 8799 is een van de bijzonderste sterren aan onze hemel. Niet alleen is hij met het blote oog zeer helder aan de hemel te zien, er draaien ook vier reusachtige planeten omheen. Meer dan de moeite waard om er een filmpje van te maken, dacht een Amerikaanse astronomiestudent.

Jason Wang, de student in kwestie, is zeven jaar bezig geweest om de talloze foto’s die de W.M. Keck Hawaïaanse telescoop van de ster maakte achter elkaar te zetten. Het resultaat is dit mooie filmpje:

Vier planeten draaien om ster HR 8799

Vergeleken met andere sterren staat HR 8799 relatief dicht bij onze aarde, zo’n 129 lichtjaar. Maar als je weet dat niets sneller kan dan de snelheid van het licht (maximaal bijna 300 000 kilometer per seconde) en het licht van HR 8799 dus 129 jaar nodig heeft om naar ons toe te reizen is deze afstand toch gigantisch.

Sterker nog, omdat het licht van HR 8799 129 jaar nodig heeft om bij ons op aarde te arriveren, (en je natuurlijk licht nodig hebt om te kunnen kijken) kijk je 129 jaar letterlijk terug in het verleden. Het filmpje mag dus beelden bevatten die vanaf 2009 tot en met 2016 gemaakt zijn, in feite zie je dus wat er vanaf 1880 tot 1887 rondom de ster gebeurde. Ter vergelijking: bij ons op aarde begonnen de allereerste experimenten met film net door te breken en  moest de eerste auto (1891) nog uitgevonden worden.

Waarom dit filmpje zo kort is

De vier planeten rondom HR8799 zijn nog groter dan Jupiter, de grootste planeet van ons eigen zonnestelsel. HR8799 is ook vijf keer zo helder als onze zon. Daarom moest een zwart filter in het midden van het beeld het grootste deel van het licht blokkeren zodat we de planeten konden zien.

Misschien ben je een beetje teleurgesteld dat het filmpje nog geen vier seconden duurt. Maar die korte lengte is eigenlijk niet onlogisch. Als je de hele baan van de buitenste planeet zou willen registreren, ben je meer dan 400 jaar kwijt. Bovendien hadden de allereerste films uit de geschiedenis dezelfde lengte!

Roundhay Garden Scene, een van de oudste filmpjes ooit

Gemaakt door Louis Le Prince