Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

Iphone gsm mobieltje app handen en blote armen

Een slimme computer kan de beginnende symptomen van huidkanker herkennen en signaleren. Amerikaanse onderzoekers van Stanford University zijn daarin geslaagd.Wetenschapsjournalist Gerda Bosman vertelde er vandaag over bij Nieuws en Co (Radio 1).

Gerda Bosman over de Moedervlekkenscanner

Net als een dokter die je huid bekijkt bij een eerste intake, lieten de wetenschappers de computer verschillende foto’s van moedervlekken zien. De onderzoekers denken over vijf jaar een app te kunnen ontwikkelen die door het maken van foto’s ons kan vertellen of we een bezoekje moeten brengen aan een dermatoloog. Een eerste intake met je smartphone dus.

Stanford-onderzoekers over de computerscreening op huidkanker

Training

De onderzoekers ‘trainden’ een computer door 129.450 foto’s van beginnende huidkanker te laten zien. Deze foto’s waren gekoppeld aan verschillende vormen van huidkanker, 2.032 in totaal. Hierna lieten de wetenschappers de computer een nieuwe set van 376 foto’s zien, die ze ter controle ook door 21 dermatologen lieten diagnosticeren. Wat bleek was dat de computer vaak een vergelijkbare of zelfs betere diagnose stelde dan de dermatologen.

Hoe is dat verschil te verklaren? Een dokter gaat bij het bekijken van de huid af op een aantal criteria (zoals de vorm), maar ook vooral op zijn eigen geheugen. Een computer is veel objectiever. Die gaat af van criteria bepaald door de database van foto’s.

Gaat deze techniek in de toekomst de dermatoloog dan helemaal vervangen? Nee, zeker niet. Deze software kan de dermatoloog alleen helpen bij het bekijken van de huid. Het huidonderzoek en diagnose zal een dokter toch echt zelf moeten blijven doen.