Sicco Mansholt

Een houthandelaar, een stripauteur en een politica: op het eerste gezicht zeer diverse personen. Toch behoren ze tot een groep: de grootsten der Nederlanders. Op biografische wijze wordt een beeld geschetst van enkele iconische figuren uit de vaderlandse geschiedenis.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Marten Toonder

Marten Toonder

Marten Toonder was de auteur van de avonturen van Tom Poes en Olivier B. Bommel en een van de grootste stripauteurs die Nederland heeft gekend. Wat maakte hem zo bijzonder en hoe is hij zo groot geworden? Wim Hazeu schreef een biografie over Marten Toonder.

Wibaut de Machtige

Wibaut de Machtige

Wibaut de Machtige, een van de invloedrijkste en machtigste politici van Amsterdam in het begin van de vorige eeuw. Wie was deze man en hoe is hij in die positie terecht gekomen? Herman de Liagre Böhl schreef een biografie over hem.

Marga Klompé

Marga Klompé

De eerste vrouwelijke minister in Nederland ooit, die later bij de katholieke kerk furore maakte in een pauselijke commissie genaamd Pax et Iustitia: Marga Klompé. Hoe heeft ze dat voor elkaar gebokst? Te gast is haar biograaf, Gerard Mostert.

Loe de Jong

Loe de Jong

Loe de Jong was verslaggever en later directeur van Radio Oranje en schrijver van de veertiendelige serie Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, maar hij werd vooral bekend door zijn televisieserie De Bezetting in de jaren 60. Boudewijn Smits schreef de biografie van de man die als historicus zelf een historische figuur werd.

Sicco Mansholt

Sicco Mansholt

Ben Kolster spreekt met historicus en jurist Johan van Merriënboer, die een biografie heeft geschreven over Sicco Mansholt. Deze 'Mister Europe' is onlosmakelijk verbonden met de landbouwpolitiek van Nederland en Europa. Wie was deze man? En hoe wist hij zijn politieke doelen te bereiken?

Joseph Luns

Joseph Luns

Ben Kolster gaat in gesprek met emeritus hoogleraar en biograaf Albert Kersten over het leven van Jospeh Luns. Van 1952 tot 1971 hield Jospeh Luns zich bezig met het Nederlandse buitenlandbeleid. Een voor huidige politieke begrippen erg lange tijd. Hoe zag zijn politieke carrière eruit? En waarom was hij niet geïnteresseerd in binnenlandse politiek?