Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Gekapt bos

Wordt het koeler als je bossen kapt? Plaatselijk in ieder geval wel, laat een groep klimaatonderzoekers zien. Bomen maken het warmer, vooral in het hoge noorden.

Bossen kappen om klimaatverandering tegen te gaan, het klinkt absurd. Tot nu toe wordt bossen planten juist gezien als middel tegen opwarming van de planeet. Want bomen nemen CO2 op en houden het koolstof langdurig vast. En minder CO2 in de lucht betekent minder opwarming.

Maar zo simpel is het niet, schrijft een internationale groep wetenschappers in Nature. Hoge bomen vangen veel wind, zodat de lucht eronder en erachter minder gemengd wordt en warmte dus moeilijker weg kan. Ze hebben bovendien een andere kleur dan graslanden, struiken of kale grond. En ze zorgen voor verdamping van grote hoeveelheden water. Wat hebben die dingen met elkaar te maken? Het zijn allemaal factoren die de temperatuur kunnen beïnvloeden.

Dus wat is het netto resultaat? Maken bossen het lokale klimaat warmer of koeler? Dat hangt er vanaf waar je kijkt, aldus Xuhui Lee en collega’s. Ze hebben de temperatuurmetingen van gebieden met en zonder bomen met elkaar vergeleken en concluderen dat bossen boven de 45 graden noorderbreedte, dat is ter hoogte van Zuid-Frankrijk, een opwarmend effect hebben van 0,85 graden Celsius (maar het kan ook een halve graad meer of minder zijn). Dichter bij de evenaar is het opwarmende effect zo klein dat het niet goed aantoonbaar is.

Dat opwarmende effect van bos is een optelsom van verschillende mechanismen, waarvan de verminderde terugkaatsing van licht het belangrijkste is. Vooral in een koud gebied, waar naaldbomen in de sneeuw staan, is dat belangrijk. Zonlicht dat op donkere dennennaalden valt, wordt direct omgezet in warmte, terwijl het terug de ruimte in wordt gekaastst als het sneeuw treft.

Het wordt, in gebieden die voldoende noordelijk liggen, dus kouder als je een bos kapt. Maar denk niet dat het kappen van bossen een oplossing vormt voor het klimaatprobleem. Daarvoor is het effect te gering. En wie wil er leven op een planeet zonder bos?