Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Creatief en analytisch brein

Veel mensen geloven dingen over het brein die toch echt niet kloppen. Deze zogenoemde neuromythes blijken verdraaid hardnekkig.

Doe zelf de test maar eens. Van de volgende uitspraken klopt er maar eentje. Welke?

  1. Door te luisteren naar klassieke muziek leren kinderen beter redeneren
  2. We gebruiken onze hersenen 24 uur per dag
  3. Kinderen worden druk van het eten van suiker
  4. We gebruiken maar 10 procent van onze hersenen

Misschien denk je dat alle vier uitspraken kloppen, want je hoort ze allemaal regelmatig voorbij komen. Dat geeft precies het probleem aan: er worden doorlopend dingen over het menselijk brein beweerd die niet, of hooguit deels kloppen. Nieuwsgierig welke uitspraak klopt? Luister dan naar dit interview met wetenschapsjournalist en hersenwetenschapper Meike Grol op NPO Radio1 (of lees de hint aan het eind van dit artikel).

Van leek tot specialist, ze geloven het allemaal

Uit Nederlands onderzoek was in 2012 al gebleken dat er onder onderwijzers op de basisschool veel misvattingen heersen over het brein. Nieuw onderzoek laat zien dat deze misvattingen allerminst beperkt blijven tot deze categorie. Het komt voor in brede lagen van de bevolking, zelfs onder mensen die tijdens hun opleiding in aanraking zijn geweest met hersenwetenschappen.

Achterstevoren lezen

Zo dacht bijvoorbeeld driekwart van alle ondervraagden in dit nieuwe onderzoek dat mensen met dyslexie letters achterstevoren zien. Inderdaad, niet waar. Zelfs mensen met een afgeronde cursus neurowetenschappen dachten in de helft van de gevallen dat de uitspraak klopte.

Vaak zit er wel een kern van waarheid in de neuromythes, zegt Meike Grol. Zo klopt het bijvoorbeeld dat zich in elke hersenhelft gespecialiseerde gebieden bevinden, met specifieke taken. Maar dat betekent allerminst dat creatieve mensen meer met hun linkerhersenhelft denken, zoals je vaak hoort. Beide hersenhelften zijn met elkaar verbonden, en of je nu creatief bezig bent of niet, je gebruikt steeds je hele brein.

En ja, die laatste zin hint op het juiste antwoord op de test aan het begin van dit artikel.