Wim Sonneveld

In de afgelopen eeuw is Nederland een heus land van het cabaret gebleken. Als paddestoelen uit de grond schoten de one-manshows op. Alle reden om enkele grote cabaretiers onder de loep te nemen.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Toon Hermans

Toon Hermans

Een van de grootste cabaretiers uit de na-oorlogse periode: Toon Hermans. Hij werd enorm beroemd vanwege de one-manshows, maar hoe is hij uitgegroeid tot Nederlands grootste komiek? Wie was hij vroeger? En wat onderscheidde hem van de anderen? Te gast is Jacques Klöters, biograaf van Toon Hermans.

Wim Sonneveld

Wim Sonneveld

Ooit begonnen bij zijn vaders kruidenierszaak, later werd hij een van de grote drie genoemd: cabaretier Wim Sonneveld. Hoe zag zijn jeugd eruit? Wat was zijn achtergrond en heeft dat zijn latere carrière beïnvloed? Henk van Gelder, biograaf van Wim Sonneveld, spreekt erover.

André Manuel

André Manuel

Cabaretier en muzikant André Manuel zit al 25 jaar in het vak. Op dit moment staat hij in het theater met zijn veertiende solovoorstelling 'Het geval apart', waarvoor hij op 7 september 2015 de Poelifinario heeft gewonnen. De prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma.

Sander van Opzeeland

Sander van Opzeeland

Sander van Opzeeland begon zijn carrière bijna twintig jaar geleden als tekstschrijver voor het programma Dit was het Nieuws. Later schreef hij ook voor de programma's Koefnoen en Kopspijkers. In Kopspijkers was hij ook te zien als Edwin de Roy van Zuydewijn en als George Bush. Daarnaast schrijft Sander van Opzeeland ook voor collega-cabaretiers zoals Eric van Sauers en was zelf te zien in Comedy Live. Momenteel staat hij in het theater met zijn eigen show Kunst met een grote K.

Oudejaarsconferences

Oudejaarsconferences

De jaaroverzichten en terugblikken vliegen ons dezer dagen om de oren. En dat geldt ook voor dat oer-Hollandse fenomeen, de Oudejaarsconference. Historicus en theaterrecensent van de Volkskrant Patrick van den Hanenberg vertelt over alle Oudejaarsconferences van vroeger. Die van Wim Kan, Seth Gaaikema, Freek de Jonge, Youp van ’t Hek en al die andere vaderlandse beschouwers van de jaren, die definitief achter ons liggen. De oudejaarsconference is een traditie die lang geleden begon met Thomasvaer en Pieternel, een onderdeel van De Bruiloft van Kloris en Roosje.