Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
computer virus

Het Petya ransomware-virus is nog venijniger geworden. Het manipuleert nu ook het opstartproces van de (Windows) pc, waardoor infectie bijna niet te vermijden is.

Ransomware is een soort computervirus dat data op computers ontoegankelijk maakt voor de eigenaren. De ‘gegijzelde’ bestanden komen pas weer beschikbaar als het slachtoffer losgeld betaalt in de vorm van bitcoins.

Deze vorm van cybercriminaliteit begint een enorme plaag te worden. Er zijn nog nooit zo veel aanvallen geweest in Noord Amerika als in maart en april van dit jaar. Het aantal steeg met 158 procent, zegt anti-malwareontwikkelaar Enigma Software.

Het Petya-virus wordt hoofdzakelijk via de mail verspreid en is vaak vermomd als een sollicitatie in de vorm van een PDF. Die PDF blijkt echter een installatiebestand te zijn. Petya werkt alleen maar als de applicatie bepaalde beheerdersrechten krijgt toegewezen. Als de gebruiker weigert, mislukt de installatie. Een nieuw hulpje genaamd Mischa weet dit probleem handig te omzeilen. Het maakt niet alleen al je data ontoegankelijk, maar ook de zogenaamde .exe bestanden, waardoor programma’s niet meer starten. De enige oplossing is de harde schijf wissen of 875 dollar aan bitcoins betalen.

Als Petya eenmaal een systeem geïnfecteerd heeft is er tot nog toe weinig aan te doen. Kijk dus vooral uit met het openen van verdachte bijlagen, zeker als het PDF-bestanden zijn.

Bron: Emerce