Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Creatief met kleur
Bijna iedereen associeert kleuren met gemoedstoestanden. Rood is de kleur van de passie, wit die van de zuiverheid. Maar wat voor effect hebben kleuren precies op ons?

Wetenschappers waren het onderling niet eens over de psychologische effecten van kleuren. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk van welke kleur mensen beter gingen presteren. Uit het ene onderzoek bleek dat rood tot betere prestaties leidt, uit het andere dat blauw betere resultaten opleverde.

Ravi Mehta en Rui Zhu komen nu in Science Xpress met de oplossing: het hangt er vanaf wat je wilt gaan doen. Rood stimuleert het oog voor detail, blauw verhoogt de creativiteit.

De onderzoekers kwamen daar achter door proefpersonen zes verschillende taken te laten uitvoeren op een computer, waaronder het oplossen van anagrammen, het onthouden van woorden en het bedenken van nieuw speelgoed voor kinderen. De specialistische taken lukten het beste achter een computer met een rode desktop, de creatieve uitdagingen bleken gebaat bij een blauwe achtergrond op het beeldscherm.

Mehta en Zhu zien verregaande toepassingen in het dagelijks leven van hun bevindingen. Voor het ontwikkelen van een nieuw product of een brainstormsessie is een blauwe omgeving ideaal, schrijven ze, terwijl scholieren zich bij het stampen van Duitse woordjes maar beter met rood kunnen omringen.

Bouwe van Straten