Een voordeel van stroomopwekking uit planten is dat het allemaal onder de grond plaatsvindt en je er dus weinig van ziet. 'Bij deze proefopstelling steken de buisjes nog een stukje boven de grond uit, maar dat hoeft straks niet meer', zegt De Jager. 'Je kunt de originele toepassing van je grond behouden. Het blijft zoals het al was, alleen produceert de grond dan stroom.'

Verlichting langs weg
Provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap Delfland hebben de opdracht gegeven voor de proef. 'Dit heeft de potentie om de volgende duurzame energiebron te worden', zegt Jonne Klaver van de provincie.

'Langs de weg kunnen we straks wellicht verlichting in de vangrail of verkeerslichten laten branden op de energie die je uit het gras in de berm haalt. Hiervoor moet deze techniek nog wel verder ontwikkeld worden en daar willen we aan meehelpen. Als overheid faciliteer je de eerste stap en dan hoop je dat daarna de markt het oppakt en dat er opgeschaald wordt.'

De test is bedoeld om te bekijken hoeveel elektriciteit de planten kunnen leveren. In de loop van volgend jaar komen de resultaten.

Concurreren met zon en wind
Op dit moment kan plantenstroom nog niet concurreren met andere manieren om stroom op te wekken. Maar Plant-e wil het buissysteem verder ontwikkelen en hoopt in de komende jaren dat de prijs per kilowattuur vergelijkbaar wordt met die van zonne- en windenergie. Het streven is dat straks een dak van 100 vierkante meter met planten genoeg elektriciteit oplevert voor één huishouden.

Bron: NOS.