city-11087_640-1

Steeds meer Nederlanders wonen in de stad in plaats van op het platteland. Niet alleen in Nederland is dat het geval. Op 23 mei 2007 leefden er wereldwijd voor het eerst meer mensen in de stad dan er buiten. Hoe is dat zo gekomen? Wie wonen er? Wat maakt de stad aantrekkelijk? En hoe zorg je ervoor dat de stad leefbaar blijft, ook in de toekomst?

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

De aantrekkelijke stad

De aantrekkelijke stad

Gerard Marlet over wat een stad aantrekkelijk maakt. Hij onderzocht vijftig steden in Nederland op aantrekkelijkheid en schreef zijn conclusies op in het boek De Aantrekkelijke Stad. Zo staan Amsterdam, Utrecht en Haarlem al tijden in de top drie van meest aantrekkelijke steden. Gerard Marlet spreekt over drie factoren die belangrijk zijn voor de woonkeuze: de kwaliteit van de woningen, kwaliteit van de woonomgeving en bereikbaarheid van werk.

Welkom in Megapolis

Welkom in Megapolis

Filosoof Jan-Hendrik Bakker schreef het boek Welkom in Megapolis. Hij vertelt welk effect de stad op haar bewoner heeft, de Metropolitanus. Ondanks dat er steeds meer mensen in een stad gaan wonen, drukt de stad tegenwoordig een minder groot stempel op ons. De stad betekent minder voor onze identiteit, want we kunnen wonen waar we maar willen. Hoe is dit zo gekomen?

De Randstad

De Randstad

Politicoloog Pieter Maessen schreef het boek Randstad: De Poldermetropool. Hij vindt dat Nederland te weinig beseft dat de Randstad na Londen en Parijs de krachtigste metropoolregio van Europa is. Nu zijn er rapporten waarin staat dat de Randstad geen samenhangend geheel is, maar Pieter Maessen denkt daar anders over.

Burgerinitiatieven

Burgerinitiatieven

Steden worden alsmaar groter, qua oppervlakte maar ook qua inwoneraantal. Hoe groter hoe onpersoonlijker? Dat gaat niet altijd op! Steeds vaker ontstaan er burgerinitiatieven in de grote steden. Mariska van den Berg deed er onderzoek naar en schreef het boek Stedelingen veranderen de stad. Waarom zijn burgerinitiatieven in de stad zo populair? En waarom groeit het aantal initiatieven juist nu?

De maakbare stad

De maakbare stad

In heel Nederland verruilen mensen het platteland voor de stad. Deze trend is al jaren aan de gang en dus worden steden steeds drukker. Hoe zorg je dat een stad leefbaar blijft? Waarom kiezen mensen massaal voor de stad? En hoe helpt technologie om een stad leefbaar te houden? Een gesprek met Esther Reith, stedenbouwkundige, visionair en onderzoeker bij de Dienst Ruimtelijke Ordening van Amsterdam.