Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
de robot als medemens

De Kennis Van Nu zet de opvallendste robotnieuwtjes die wij dit jaar tegenkwamen voor je op een rijtje:

De tijd dat robots vooral te zien waren in science fiction films is voorbij. Deze slimme machines lijken steeds meer een plek te krijgen binnen onze samenleving. Of het nou ter vervanging is van een bedpartner, hulp in de zorg, of voor beveiliging op straat (al dan niet altijd even succesvol), vast staat dat we een toekomst tegemoet gaan waarbij robots bepalend worden.

Wormachtige soft robot op lucht

Deze soft robot wurmt zich overal doorheen. Doordat het apparaat voornamelijk uit lucht bestaat, is deze soft robot ook echt “soft”. Voordeel hiervan is dat het door kieren kan manoeuvreren die smaller zijn dan de robot zelf. Daarnaast kan het lichaam gebruikt worden als transportkanaal voor het afleveren van spullen op lastig bereikbare plekken. Maar net zo makkelijk voor water dat als blusmateriaal gebruikt kan worden. Lees hier meer.

Groeiende robot

Deze soft-robot beweegt niet, maar groeit naar zijn doel toe.

Clusterende robotjes vormen samen een grote robot

Deze kleine robotjes kunnen samen één grote robot vormen. Handig, omdat robots zo modulair opgebouwd kunnen worden. Ze zijn zo voor meerdere doeleinden te gebruiken, afhankelijk van de gebruikte modules. Lees hier meer.

Robots werken samen als één

Modulaire robotworm op vacuüm

Deze robot zuigt big time! Hij beweegt namelijk door delen van zichzelf vacuüm te zuigen. Opgebouwd uit modules van poreus schuim kan deze robotworm verlengd en ingekort worden. Door de lucht in het poreuze schuim weg te zuigen ontstaat het vacuüm, waardoor de robot naar links of naar rechts buigt. Lees hier meer.

Van vleesetende plant naar robot

Het gebeurt wel vaker dat technologie geïnspireerd is op de natuur. Een voorbeeld is dit robotgrijpertje. Net als een Venusvliegenvanger (vleesetende plant) herkent het wat het wel en niet kan grijpen, maar dan met behulp van licht. Lees hier meer.

Van vleesetende plant naar robot

Robotmishandeling voor de wetenschap

Medelijden hebben met beschadigde robots, zou jij het kunnen? Met dit materiaal kunnen soft robots zichzelf in ieder geval repareren. Bij verhitting ziet dit rubberachtige materiaal er weer uit als nieuw. Lees hier meer.

Robotmishandeling voor de wetenschap

De snelste zwemrobot van zacht materiaal

Over soft robots gesproken: deze brak dit jaar een snelheidsrecord(tje). Het was de snelste zwemmer onder de zachte robots. Deze soft robots zijn ideaal voor onderzoek op lastig bereikbare plekken, zoals op de oceaanbodem. Lees hier meer.

Snelste zwemrobot van zacht materiaal

Robots van zacht materiaal zijn uiterst geschikt voor onderzoek op lastige plekken. Deze "zachte" zwemrobot is nu de snelste in zijn soort.

Robotspecial

Kan je nou niet genoeg krijgen van robots, bekijk dan ook eens even onze robotspecial, inclusief onze uitzending over ‘robotliefde’.