Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
pauwspin

De pauwspin is misschien wel de schattigste spinnensoort ter wereld dankzij z’n grote ogen en kleurrijke achterlijf. De Groningse wetenschapper Doekele Stavenga heeft onderzocht hoe de spinnetjes aan hun blauwe kleur komen.

Schietschijf

Eén specifieke springspinnensoort die in Australië leeft, de Maratus splendens, heeft een achterste dat nog het meeste lijkt op een knalrode schietschijf met blauwe achtergrond. De springspin gebruikt z’n kleurrijke achterlijf om vrouwtjes te imponeren. De spinnetjes zijn klein, maximaal 4 millimeter.

De minuscule afmetingen van het spinnetje weerhielden onderzoeker Doekele Stavenga van de Rijksuniversiteit Groningen er niet van om het beestje te onderzoeken. Stavenga onderzocht al eerder de kleuren van de morphovlinder en de paradijsvogel.

Pauwspin doet z'n paringsdans

Nanostructuur

Pauwspinnetjes krijgen de blauwe kleur op hun achterlijf niet door pigment, maar door een reeks piepkleine nanostructuren. Die structuren reflecteren licht in specifieke golflengtes: helder blauw in dit geval.

Deze nanostructuren zijn een soort holle, gebolde, doorzichtige schubben, met een dun luchtlaagje erin: ongeveer zoals bubbeltjesplastic. Die twee dunne laagjes met lucht ertussen zorgen ervoor dat licht blauw gereflecteerd wordt.

Die aparte manier van licht reflecteren is nog nooit waargenomen bij dieren.

Eerder was de Groningse onderzoeker Doekele Stavenga al te gast bij De Kennis van Nu, toen hij vertelde over de nanostructuren van de morphovlinder.

Bron: Splendid coloration of the peacock spider Maratus splendens