Dromen

Als we in slaap vallen, verruilen we de alledaagse werkelijkheid voor de bizarre en chaotische wereld van onze dromen. Daar gelden de wetten van oorzaak en gevolg niet langer. Alsof onze hersenen na de hele dag in het gareel te hebben gelopen vrij gaan spelen.

Gek eigenlijk dat we zo weinig weten van die wereld. Waarom dromen we? Zou iedereen anders dromen? Kun je je dromen sturen? En hebben dromen betekenis?

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Douwe Draaisma

Douwe Draaisma

In deze eerste aflevering is wetenschapshistoricus Douwe Draaisma te gast. Hij vertelt over zijn onderzoek naar de functie en betekenis van dromen. In de jaren 60 dacht men dat mensen die niet droomden gek zouden worden, maar dat blijkt onzin te zijn. In welke fases van de slaap droom je het meest? En waarom ben je een droom vaak zodra je ontwaakt weer vergeten? Douwe Draaisma geeft antwoord.

Lucide dromen

Lucide dromen

Marcia Welman in gesprek met droomtrainer Tim Post over lucide dromen: dromen waarin je weet dat je droomt. Lucide dromen kun je leren besturen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je wilt gaan vliegen, maar je kunt ook bepaalde vaardigheden oefenen tijdens je droom. Tim Post deed dit met een belangrijke speech, die hij tijdens zijn lucide droom oefende door hem voor te dragen aan grote sprekers als Barack Obama en Steve Jobs. Hoe dat precies in zijn werk gaat hoor je tijdens dit gesprek.

Andere culturen, andere dromen?

Andere culturen, andere dromen?

Vanavond gaat Marcia Welman in gesprek met Elizabeth den Boer, cultureel antropologe en godsdienstwetenschapper, over de verschillen in dromen binnen verschillende culturen. Zijn er verschillen? En zo ja, hoe zijn die te verklaren?

Droomduidingen

Droomduidingen

Voor Freud was de droom de 'Koninklijke weg naar het onbewuste'. Freuds eerste publicatie Die Traumdeutung ging over dromen en hun betekenis. Volgens Freud zijn dromen boodschappen die voortkomen uit het onderbewuste. Ze geven hun betekenis niet prijs als ze niet juist geanalyseerd worden. Die analyse vindt plaats door vrije associatie en het afstand doen van rationele verklaringen.

Voor psychoanalyticus Tinka Prast zijn dromen nog steeds een belangrijk middel om jezelf beter te leren kennen. De symbolische verschijnselen en de verklaringen daarvan zoals Freud deze beschrijft zijn allang losgelaten, maar dromen vertellen iets over jezelf. Als je je in je dromen verdiept leer je jezelf beter kennen.

Klik hier voor meer afleveringen over dromen.