Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Cocktails

Vrouwen slapen na een paar alcoholische drankjes slechter dan mannen met hetzelfde alcoholpercentage in hun bloed.

Als je dronken bent, slaap je slechter, weten wetenschappers al een poosje. Dat komt door het dubbele effect van alcohol: als je weinig alcohol in je bloed hebt werkt het stimulerend, maar in een hoge dosering werkt het verdovend en krijg je er slaap van. Na een borrel of vijf slaap je daarom makkelijk in. Tot je lichaam de alcohol gaat verwerken, en de concentratie ervan in je lichaam daalt. Dan komt opeens het stimulerende effect terug, en wordt je slaap oppervlakkiger en onrustig.

Het is ook al langer bekend dat vrouwen slechter tegen alcohol kunnen dan mannen. Dus vroeg een stel Amerikaanse wetenschappers zich af: zouden vrouwen ook nog slechter slapen dan mannen als ze dronken zijn? Zij nodigden 93 gezonde, jonge vrijwilligers (59 vrouwen en 34 mannen) uit in hun slaaplaboratorium in Boston. Zij kregen ofwel een paar non-alcoholische drankjes, of ze kregen drie a vier glazen drank dat, zodat ze volgens een ademtest officieel dronken waren. Daarna moesten ze in het lab slapen, waarbij allerlei aspecten van hun slaap werd gemeten.

De vrouwen in deze studie bleken inderdaad slechter te slapen dan de mannen, bij eenzelfde alcoholpercentage in hun lichaam, schrijven de onderzoekers in het blad Alcoholism. In totaal sliepen de jonge vrouwen 19 minuten korter. Ook was hun slaap een stuk onrustiger dan bij de mannelijke deelnemers, vooral (zoals verwacht) in de tweede helft van de nacht. En alle proefpersonen die alcohol op hadden sliepen slechter dan de mensen die non-alcoholische drankjes kregen. Laat dat slaapmutsje dus maar liever staan als je slaapproblemen hebt; zeker als je een vrouw bent.