Ruim baan voor creativiteit

De logische volgende stap is natuurlijk om die driedimensionale scans uit te printen met een 3D-printer. 'Er zijn nu nog niet zoveel mensen met een 3D-printer, maar je kunt het ook laten doen door een bedrijf, of door je buren.” En maak dan jullie borst maar nat, multinationals: “Die hele massaproductie die we kennen sinds de Industriële Revolutie, zal denk ik in de toekomst overboord worden gegooid. Mensen kunnen bijvoorbeeld hun eigen stoel inscannen en die helemaal gaan bewerken, zodat het creatieve proces meer de ruimte krijgt, en je niet langer afhankelijk bent van multinationals.'

En er gloren ook medische toepassingen. Gevers is ook betrokken bij een pilot met het brandwondencentrum in Beverwijk, voor het inscannen van brandwonden. ‘De patiënt kan dan [gewoon thuis] een keer per week zijn wond scannen, en dan kan de arts het helingsproces monitoren'. De patiënt hoeft daarvoor dan niet meer naar het ziekenhuis, wat niet alleen goedkoper is, maar ook prettig voor de patiënt.

Genoeg nuttige toepassingen kortom. Maar gezien de preoccupatie van de gemiddelde mens met zichzelf zou het ons niet verbazen als smartphonegebruikers deze nieuwe techniek vooral ook gaan gebruiken om zichzelf van het platte scherm los te laten komen en in 3D met de wereld te delen. Het tijdperk van de 3D-selfie lijkt nabij.

Theo Gevers was te gast bij het Radio1-programma Nieuws&Co: