Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Eerder dood door televisiekijken
Daar is er weer een: een onderzoek dat stelt dat televisie kijken slecht voor je is.

Overgewicht is een groeiend probleem in de Westerse wereld. Het feit dat steeds meer mensen een zittend leven leiden wordt wel als oorzaak hiervan genoemd. De televisie is hierbij vaak de grootste zondebok. De gewoonte van velen om dagelijks televisie te kijken zorgt er namelijk niet alleen voor dat we minder bewegen, maar ook dat we meer calorieën binnenkrijgen.

Australische onderzoekers komen deze week met cijfers over hoe slecht televisiekijken is. Zij volgden maar liefst 8.800 volwassenen van 25 jaar en ouder gedurende zes jaar. Elk uur dat individuen uit deze groep dagelijks naar de televisie keken verhoogde de kans dat zij in de onderzoeksperiode overleden met elf procent. Vooral het risico van hart- en vaatziekten nam toe. Wie vier uur per dag tv keek had 80 procent meer kans om dood te gaan aan zo’n aandoening dan mensen die minder dan twee uur per dag tv keken. Het gaat hier om relatieve kansen; absolute cijfers noemen de onderzoekers niet.

Opvallend is dat het verhoogde risico op overlijden niet alleen gold voor mensen met obesitas, waarvan bekend is dat ze gezondheidsrisico’s lopen, maar ook voor slanke mensen. Volgens hoofdonderzoeker David Dunstan is lang stilzitten in alle gevallen de boosdoener. Dit zou een negatieve invloed hebben op het suiker- en vetgehalte in je bloed. Dunstan vermoedt daarom dat niet alleen televisiekijken, maar ook bijvoorbeeld bureauwerk een negatief gezondheidseffect heeft.

Nadine Böke