Afrika

Afrika, dat is toch enkel hongersnood, oorlog en corruptie? Het continent bestaat uit 54 landen, maar we scheren al die landen nog vaak over één kam. Onterecht! De verschillen tussen landen zijn groot, maar misschien niet zo verwonderlijk. Want nieuwsberichten over Afrika stemmen zelden optimistisch. En omdat we zo weinig weten van dit continent kunnen we die berichten ook nog eens moeilijk plaatsen. Kan u bijvoorbeeld de Centraal-Afrikaanse Republiek aanwijzen op de kaart? Of uitleggen waar het conflict in Zuid-Soedan over gaat?

Het is verleidelijk om af te haken. Maar Afrika is geen ver-van-mijn-bed-show. We sturen Nederlandse militairen naar Mali. We besteden miljarden aan ontwikkelingshulp, waarvan een flink deel aan Afrika. Afrikaanse vluchtelingen steken in overvolle bootjes de Middellandse Zee over. En er vloeit een gestage stroom grondstoffen uit Afrika naar Europa voor bijvoorbeeld brandstof en smartphones.

Centraal-Afrikaanse republiek

Centraal-Afrikaanse republiek

Mirjam de Bruijn, hoogleraar Afrikanistiek, vertelt wat je moet weten om de burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse republiek te begrijpen. Duizenden mensen kwamen daar het afgelopen jaar als gevolg van geweld om het leven. Vorige week vertrok een lichting blauwhelmennaar deze 'failed state'. Wat is er nou precies aan de hand? Draait het conflict om religie, grondstoffen, is het een etnische kwestie, of simpelweg een strijd om bestaansmiddelen?

Libië

Libië

Er zijn weer bloederige conflicten in Libië en een diep verdeelde politiek. Maar wat is er nu precies aan de hand en wie staat tegenover wie? Journalist Gerbert van der Aa, auteur van het boek Khaddafi's woestijn, verschaft helderheid in de situatie in Libië. Hij vertelt over de milities die chaos zaaien en over misschien wel de kleurrijkste dictator van Afrika.

Klik hier voor de video.

Mali

Mali

Vorige week is de dodelijkste aanslag gepleegd op VN-militairen sinds de VN-missie in Mali van start ging waarbij 9 VN-militairen omkwamen. Het gaat er hevig toe in Mali. Er woedt een machtsstrijd tussen de Toeareg-rebellen, Islamisten en het regeringsleger. Journalist en Afrikakenner Gerbert van der Aa heeft meerdere malen door Mali gereisd. Hij werd er ontvoerd en beroofd maar bleef een zwak houden voor de Sahara. Hij legt uit waar het conflict in Mali over gaat.

Klik hier voor de video.

Congo

Congo

Congo is al 20 jaar onrustig. Dat is een understatement. Het aantal directe en indirecte slachtoffers loopt in de miljoenen. Momenteel zijn er meer dan 50 gewapende groepen in het land actief. Koen Vlassenroot, professor Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent, gaat ons helpen te proberen een overzicht te krijgen van de situatie in Congo.

Klik hier voor de video.

Nigeria

Nigeria

De kidnapping van de tweehonderd Nigeriaanse meisjes in april door terreurbeweging Boko Haram was wereldnieuws. Maar die meisjes zijn niet de enige slachtoffers. De terreurgroep heeft veel meer kinderen gekidnapt en vermoord - het aantal slachtoffers van aanslagen loopt in de tienduizenden. En Boko Haram is niet het enige probleem waar de Nigeriaanse bevolking mee kampt. We proberen het enorme land, in oppervlakte 22 keer zo groot Nederland, en alle conflicten die daar spelen in kaart te brengen met Femke van Zeijl, journaliste en schrijfster.

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan

Eind 2013 brak er geweld uit in Zuid-Soedan, het jongste land ter wereld. Het begon zo hoopgevend toen het drie jaar geleden, na bijna veertig jaar burgeroorlog eindelijk onafhankelijk werd van Soedan. Wat is er nu aan de hand? Koert Lindijer, Afrikacorrespondent en schrijver van het boek De vloek van de Nijl vertelt wat je moet weten van het land om het nieuws uit Zuid-Soedan te begrijpen. Een gesprek over geweld als reflex, over racisme van 'bruin' tegen 'zwart', en over de erfenis van het kolonialisme in een land dat nog in de kinderschoenen staat.

Klik hier voor de video.