Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Echo ingevroren eierstokweefsel

Voor het eerst is in Nederland een baby geboren nadat ingevroren eierstokweefsel was teruggeplaatst in het lichaam van de moeder. De vrouw beviel in november in een ziekenhuis in Amsterdam.

De terugplaatsing van het ingevroren weefsel gebeurde in het Leidse universiteitsziekenhuis LUMC. 'Het gaat bij zo'n behandeling meestal om vrouwen die kanker hebben gehad en daarom een chemokuur hebben ondergaan', zei gynaecoloog Leoni Louwé van het LUMC in het NOS Radio 1 Journaal.

'Een chemokuur kan leiden tot onvruchtbaarheid. Daarom wordt, voorafgaand aan de behandeling, een eierstok uit het lichaam gehaald. Stukjes van de schors met daarin onrijpe eicellen worden dan ingevroren. Na terugplaatsing van dat weefsel kunnen die eicellen alsnog gaan rijpen.'

Tevredenheid

Het LUMC is het enige ziekenhuis in Nederland dat ingevroren weefsel terugplaatst. Dat gebeurde sinds 2012 bij vijf vrouwen, met de geboorte in november als eerste succes.

'Wij zijn er heel erg blij mee', zegt Louwé. 'Het is fijn om te zien dat de samenwerkingen met het ivf-laboratorium en de operatiekamers tot succes hebben geleid. Met name voor de patiënt, natuurlijk.'

Ivf-behandeling

Wereldwijd werden al zeker 42 kinderen geboren na terugplaatsing van ingevroren eierstokweefsel. Het slagingspercentage van de behandeling is niet bekend; het is onduidelijk bij hoeveel vrouwen weefsel is teruggeplaatst. 

Ongeveer de helft van de zwangerschappen na het terugplaatsen van eierstokweefsel kwam tot stand op natuurlijke wijze. In de overige gevallen werd gebruikgemaakt van stimulaties, zoals een ivf-behandeling. Dat gebeurde ook bij de vrouw uit Nederland.

Het ingevroren weefsel kan lang bewaard blijven, zegt Louwé. 'Er zijn zwangerschappen bekend, waarbij het weefsel pas na tien jaar was teruggeplaatst.' In sommige gevallen leidde het terugplaatsen zelfs tot meerdere zwangerschappen. 'Sommige vrouwen kregen na eenmalige terugplaatsing drie kinderen.'