Eten

In de media doen de laatste jaren de wildste verhalen de ronde over voeding. Van het ene product krijg je enge ziektes, volgens een ander onderzoekje is hetzelfde product juist gezond. Voedingsexperts bespreken de waar- en onwaarheden omtrent voedsel.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Wat is er mis met brood?

Wat is er mis met brood?

Brood is ongezond, verslavend en je wordt er dik van. Lees er de stapels dieetboeken in de boekenwinkel maar op na. Volgens Fred Brouns, hoogleraar innovatie gezonde voeding aan de Universiteit van Maastricht, is het allemaal onzin. Hij vertelt over deze en andere misleidende berichtgeving over voeding.

Veranderend eetgedrag

Veranderend eetgedrag

Aardappelen, groente en vlees, snert: typisch Nederlandse gerechten. Is dat wel zo? Ons eetgedrag verandert continu. Hoe was ons eetgedrag vroeger? En hoe komt het dat ons eetgedrag telkens veranderd is? Culinair publicist Janny van der Heijden spreekt erover.

Eetsprookjes: fabels over eten

Eetsprookjes: fabels over eten

We denken heus wel te weten wat gezond voor ons is, maar dat valt dikwijls toch vies tegen. Is vet eigenlijk wel zo slechts als wij denken? En zijn koolhydraten wel zo goed als wij denken? Huib Stam, schrijver van het boek Eetsprookjes, weet er alles van.

Misleiding van de consument

Misleiding van de consument

Paardenvlees verkocht als rundvlees, poep op het vlees en nog veel meer schandalen wat betreft onze voeding. De consument wordt op vele manieren misleid en bedrogen. Wat is er waar en onwaar? Wie houdt er toezicht op? En wat doet de overheid? Meike Rijksen is van Foodwatch, een organisatie die toezicht houdt op voeding.

Invloed van de omgeving op ons eetgedrag

Invloed van de omgeving op ons eetgedrag

Per dag maken wij 200 keuzes met betrekking tot eten. Dat leidt ertoe dat je niet iedere beslissing even weloverwogen maakt. Onder andere de omgeving beïnvloedt die keuzes. Maar hoe gebeurt dat? En hoe kun je daar zelf wat aan doen? Gezondheidswetenschapper Ingrid Steenhuis is gespecialiseerd in de invloed van de omgeving op het eetgedrag van mensen en vertelt.

De snackcultuur

De snackcultuur

We willen wel gezond eten, maar toch kunnen we de verleidingen die de snackbar biedt moeilijk weerstaan. Anneke van Otterloo heeft de snackcultuur van Nederland in kaart gebracht en vertelt over haar bevindingen. Zo geeft zij onder meer antwoord op de vraag waarom het eten van snacks in ons land zo populair is.

De toekomst van ons eten

De toekomst van ons eten

Meer dan ooit zijn we met onze gezondheid bezig op het gebied van voeding. Is deze trend van tijdelijke aard of is dit de nieuwe standaard geworden? Anneke van Ammerlaan, trendonderzoeker en foodwatcher op het gebied van voeding, vertelt over superfoods, obesitas en voedsel uit een 3D-printer!