Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Paardenbloem

Wageningen Universiteit en Vredestein hebben samen de eerste fietsband ter wereld van rubber uit de paardenbloem ontwikkeld. De ontwikkeling van de band had nog flink wat voeten in de aarde, ontdekte De Kennis van Nu.

De paardenbloem als rubberfabriekje – De Kennis van Nu maakte er vorig jaar al een televisie-uitzending over. Wageningen Universiteit deed er al een tijdje onderzoek naar, en dat onderzoek heeft nu geleid tot een band voor racefietsen. Een prototype nog, maar de Fortezza Flower Power van Vredestein schijnt meer grip te geven dan traditionele rubberbanden.

Het gebruik van paardenbloem-rubber is bedoeld om minder afhankelijk te worden van de import van rubber van rubberbomen. Bovendien dreigt er een tekort op de rubbermarkt, dus alternatieven zijn welkom.

Wetenschapsjournalist Edda Heinsman schreef vorig jaar al dat het gebruik van paardenbloemen voor rubber een lange geschiedenis kent:

Rubber uit paardenbloemen halen is geen nieuw idee. Om niet afhankelijk te zijn van buitenlands rubber, experimenteerde de Sovjet-Unie al voor de Tweede Wereldoorlog met alternatieve natuurlijke rubbersoorten. De Kazachse paardenbloem bleek een veelbelovende kandidaat. Het Kazachse paardenbloemenzaad werd onder geallieerden verspreid en op verschillende plekken startten rubberveredelingsprogramma’s.

Direct na de Tweede Wereldoorlog stopten deze programma’s; natuurrubber uit de rubberboom was weer volop voorhanden en synthetisch rubber was in opkomst. Niemand dacht meer aan de Kazachse paardenbloem. Tot in 2008 de olieprijs en daarmee de rubberprijs zo hoog opliep dat het financieel aantrekkelijk werd om ook in Europa rubber te kunnen kweken. Bovendien heeft de rubberboom last van een schimmelziekte. Met een beetje pech raakt de volledige bestaande natuurlijke rubberproductie verloren, een ramp voor de productie van banden, handschoenen en condooms. Genoeg reden voor onderzoekers van Wageningen University and Research en het plantenresearchbedrijf KeyGene om op zoek te gaan naar een alternatief. En waarom dan niet beginnen met dat veelbelovende vooroorlogse paardenbloempje?

Lees het hele artikel: Alternatieven voor de rubberboom.

Nieuw rubber

Vrachtwagenchauffeurs, piloten, chirurgen, sekswerkers, postbodes en Max Verstappen zouden nergens zijn zonder een van de belangrijkste niet-eetbare landbouwproducten ter wereld: rubber. Er zijn (nog) geen goede synthetische alternatieven voor auto- en vliegtuigbanden, operatiehandschoenen, elastiekjes, condooms en kaplaarzen. Het natuurproduct blijft superieur. Maar: rubber kan ook uit ándere planten dan de rubberboom gewonnen worden. En dat lukt sinds kort ook in de praktijk. De eerste banden gemaakt van rubber uit een onooglijk bosje onkruid denderen in Nederland over het wegdek. 

Ontdek meer in de special