Stemmen

De gemeenteraadsverkiezingen zijn inmiddels alweer achter de rug, maar wat betekenen die verkiezingen nog? Waarom zijn we niet zo geïnteresseerd in de lokale politiek en in hoeverre heeft de lokale overheid nog autonomie? Politici, politicologen en kenners helderen alles op.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Kiezersonderzoek

Kiezersonderzoek

Hoogleraar Kiezersonderzoek Joop van Holsteyn praat over kiezersgedrag en de poging van politieke partijen om dat gedrag te beïnvloeden in aanloop naar verkiezingen.

Burgerparticipatie

Burgerparticipatie

Monique Leyenaar is hoogleraar Vergelijkende Politicologie en pleit voor nieuwe vormen van burgerparticipatie. Hiervoor heeft ze ook enkele concrete voorbeelden.

Gemeenteraad een administratieve functie?

Gemeenteraad een administratieve functie?

De gemeente krijgt steeds meer zorgtaken toegeschoven, maar de expertise ontbreekt, in ieder geval bij de raadsleden. Tijd om zich echt te bekommeren om lokale zaken als ruimtelijk ordening, cultuursubsidies en openbare orde ontbreekt. Waarom zouden we nog stemmen voor een orgaan dat voornamelijk administratieve zaken uitvoert?

Directeur Vereniging van Raadsleden en een raadslid

Directeur Vereniging van Raadsleden en een raadslid

Gerard Heetman is de directeur van de Vereniging van Raadsleden en zelf oud-raadslid. Hij vertelt over zijn ervaring als raadslid en het belang van de gemeenteraad. Marlène Potjer is actief raadslid en hoopt herkozen te worden. Hoe komt het dat de burgers zo ongeïnteresseerd lijken? Of valt die onverschilligheid wel mee?