Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Kogelspin

Er leven zo’n honderd verschillende beestjes in huis. Dat ontdekten wetenschappers, die daarvoor vijftig huizen in de VS uitkamden. Regelmatig je huis boenen blijkt niet te helpen. Maar dat hindert niet, want de diertjes helpen om onze gezondheid op peil te houden.

Spinnen, mieren, muggen en kevers. Je hebt je huis niet alleen voor jezelf, huizen zijn een leefgebied voor insecten en andere diertjes. Toen biologen onze kleinste huisgenoten nader onderzochten, bleek dat ze geen sterke voorkeur hebben voor woonplaats. Schoon of vies, wel of geen huisdieren: het deert ze niet zo.

Woonkamer favoriete plek

Hoewel de onderzoekers geen grote verschillen vonden tussen verschillende huizen, vonden ze wel verschillen tussen kamers. In kamers op de begane grond met veel ramen en deuren vonden de onderzoekers veel verschillende soorten beestjes. Steeds als de onderzoekers een verdieping hoger gingen, vonden ze minder verschillende soorten. Verder bleek dat de diertjes dol zijn op vloerbedekking. In kamers met tapijt vonden de onderzoekers meer verschillende insecten dan in kamers zonder vloerbedekking.

Viezeriken wees gerust

Wel of niet veelvuldig schoonmaken blijkt geen invloed te hebben op insecten en andere diertjes. Op één uitzondering na. Kelderspinnen, spinnen met een klein lijfje en lange poten, zijn minder te vinden in nette huishoudens. Ook de aan- of afwezigheid van katten, honden en planten maakt geen verschil, blijkt uit het onderzoek wat is gepubliceerd in Scientifc Reports.

Geen paniek

Volgens de onderzoekers hoeven we ons geen zorgen te maken over onze krioelende huisgenoten. Zolang de beestjes geen plaag veroorzaken, doen ze niks kwaad. De onderzoekers denken zelfs dat de beestjes voordelig kunnen zijn voor onze gezondheid. De insecten brengen namelijk verschillende soorten bacteriën mee naar binnen. Voor mensen is het goed om daarmee in aanraking te komen, bijvoorbeeld om allergieën te voorkomen.