Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Gouden zijdespin (Nephila clavipes)

Gouden zijdespinnen zijn misschien wel de meest indrukwekkende spinnen van de tropen. Zeker als je weet dat ze in 165 miljoen jaar nauwelijks zijn veranderd.

Zelfs minuscule haartjes op de poot van een spin kunnen de eeuwigheid overleven, bewijst een spinnenfossiel dat Paul Selden, ChungKun Shih en Dong Ren laten zien in Biology Letters. Het is het grootste spinnenfossiel dat ooit is beschreven en de afdruk is ook verrassend gedetailleerd. Dankzij de fijne details is de spin duidelijk herkenbaar als lid van het genus Nephila, de gouden zijdespinnen. Dat zijn uit de kluiten gewassen bewoners van tropische gebieden, die metersgrote webben weven van goudkleurige draden.

Uit genetische analyses hadden biologen eerder opgemaakt dat die groep spinnen minimaal 20 miljoen jaar geleden is gevormd, maar vanwege de wereldwijde verspreiding van deze soorten vermoedden ze al dat hij veel ouder was: minstens 160 miljoen jaar, omdat dat de laatste keer was dat alle contintenten aan elkaar zaten in supercontinent Pangaea. Het nu gevonden fossiel zat in een Mongolische steenlaag van 165 miljoen jaar oud en is Nephila jurassica gedoopt, naar het tijdperk waarin hij leefde.