Putten

Op de website van GlobalXplorer kun je archeologen helpen om dieven die archeologische vindplaatsen plunderen op te sporen. Dat doe je door satellietbeelden te bestuderen.

Archeologische vondsten kunnen op de zwarte markt veel geld opleveren. Vindplaatsen trekken dan ook schatgravers aan die met de verkoop van oudheden willen bijverdienen. Dit geplunder is desastreus voor het archeologische onderzoek en het werelderfgoed, want zonder de context waarin het is gevonden is een object wetenschappelijk niets meer waard.

Het project GlobalXplorer van satellietarcheoloog Sarah Parcak wil daar iets aan doen. Op de website kun je vanachter je laptop plunderaars helpen opsporen. Dat doe je door op foto’s van Google Earth naar de putten te zoeken die wijzen op plunderingen. Het is nog best een uitdaging, want de sporen zijn lastig te zien. Een instructiefilmpje helpt je op weg en iedere foto wordt door tientallen andere vrijwilligers bekeken. Op dit moment is expeditie Peru bezig. Een kleine 12.000 vrijwilligers hebben al geholpen bij het analyseren van de satellietbeelden.

Zo herken je plunderingen

GlobalXplore is niet het eerste project dat burgerdetectives inzet. In oktober 2016 lanceerde Amnesty International Decode Darfur. In dit project hielpen vrijwilligers om dorpjes in het afgelegen gebied in Sudan in kaart te brengen. Inmiddels loopt Decode the difference waarin je als vrijwilliger oude en nieuwe satellietfoto’s vergelijkt om zo mensenrechtenschendingen (zwartgeblakerde grond, verdwenen huizen, etc.) op te sporen.

Putten