Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Slapende student

Pubers hebben veel slaap nodig in verband met het dagelijkse onderhoud aan het brein. Daarmee hebben neurologen van de Universiteit van Wisconsin een nieuwe reden toegevoegd aan de lijst van argumenten voor ouders om pubers te bewegen eerder onder de wol te kruipen.

Bij puberende muizen met een slaaptekort raakt de aanmaak en afbraak van synapsen uit balans, volgens de laatste editie van Nature Neuroscience. Een synaps is een verbinding tussen hersencellen. Puberhersenen breken dit soort verbindingen, volgens deze studie, gedurende de slaap af. Overdag worden deze verbindingen juist versterkt.

In het brein worden gedurende de dag allerlei nieuwe verbindingen aangelegd. Maar de hersenen kunnen niet oneindig veel synapsen herbergen. Dagelijks zullen er wat verbindingen moeten verdwijnen zodat er nieuwe synapsen gevormd kunnen worden. Als het brein geen verbindingen opruimt kun je geen nieuwe dingen leren.
 
In deze studie volgden de wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin het effect van slaap op het evenwicht tussen het aanmaken en verbreken van hersenverbindingen. Ze zagen dat wakende muizen of soortgenoten die wakker moesten blijven meer synapsen aanmaakten.
Gedurende de slaap verdwenen soortgelijke verbindingen weer.
 
In dit onderzoek werd wel alleen gekeken naar muizen die eenmalig voor een periode van acht tot tien uur uit hun slaap gehouden werden. Pubers hebben juist vaak last van chronisch slaaptekort, bijvoorbeeld omdat ze vroeg moeten opstaan voor school maar daarbij ook laat naar bed gaan.
 
Gedurende de puberteit verandert het brein enorm. De hele bedrading gaat op de schop, synapsen worden verwijderd en nieuwe worden gevormd. Er wordt gedacht dat de kiem voor geestesziekten zoals schizofrenie gelegd wordt tijdens de puberteit. Daarom willen hersenwetenschappers graag uitvinden hoe het puberbrein zich ontwikkelt en hoe foutjes kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door een verstoord slaapritme.