Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Oude meneer

Wetenschappers doen er veel onderzoek naar: hoe word je 100, of zelfs nog ouder? Uit nieuw onderzoek naar uitzonderlijk oude Italianen komt naar voren dat ze veel psychologische overeenkomsten hebben. Optimisme, koppigheid en een goede band met familie blijken gemeenschappelijke eigenschappen.

In afgelegen Italiaanse dorpjes tussen de Middellandse Zee en de bergen wonen honderden Italianen van boven de 90 jaar. Voor wetenschappers zijn zij interessant studiemateriaal.

Mentaal sterk

De wetenschappers bestudeerden 29 Italianen tussen de 90 en 101 jaar, en 51 familieleden van hen. De fysieke gezondheid van de stokoude Italianen was niet zo goed, maar hun mentale gezondheid bleek in uitstekende staat. Zelfs beter dan de mentale gezondheid van hun veel jongere familieleden. Belangrijke eigenschappen van de oude mensen waren positiviteit, grote wil om te werken, koppigheid en een sterke band met familie, religie en land.

Hoe gaat het met u?

De wetenschappers onderzochten de mentale en fysieke gezondheid van de Italianen door vragenlijsten en interviews. Ze bevraagen oude mensen onder andere over migratie, traumatische gebeurtenissen en persoonlijke overtuigingen. De meeste eerdere onderzoeken naar opvallend oude mensen richtten zich op genetische eigenschappen. Voor het eerst keken wetenschappers nu naar mentale gezondheid en persoonskenmerken.

Haken en ogen

De onderzoekers geven wel aan dat er een aantal haken en ogen aan het onderzoek zit. Zo konden alleen relatief gezonde mensen deelnemen aan het onderzoek, want ze moesten in staat zijn om een uur lang een interview te geven. Ook zeggen ze dat de deelnemers het misschien lastig vonden om hun zorgen en zwakheden te delen met de onderzoekers. Daarom zijn de resultaten van het onderzoek misschien positiever uitgevallen dan de werkelijkheid rechtvaardigt. Het onderzoek werd gepubliceerd in het blad International Psychogeriatrics.