Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
piemel

Hoe heb je seks als je piemel minstens zo lang is als je eigen lichaam? Een keversoort lijk hier een ingenieuze oplossing voor gevonden te hebben. Om zijn geslachtsdeel zo snel mogelijk in het vrouwtje te krijgen, houdt hij het topje slap. Dit ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Kiel in Duitsland.

Het enorme geslachtsdeel is een gevolg van eeuwenlange co-evolutie tussen de sekses. De vagina van vrouwtjeskevers is zo lang en smal, dat mannetjes alleen slagen als ze hun penis er keihard inrammen. Dat is best lastig mikken met zo’n enorm apparaat. Uit onderzoek blijkt dat ze dit klaarspelen doordat hun penis naar de top toe steeds slapper wordt.

Foto: Mark Berkery

Evolutionaire wapenwedloop

Waarom maken de dames het met hun ontoegankelijk geslachtsdeel allemaal zo moeilijk? ‘Vrouwtjes willen zoveel mogelijk controle over welk mannetje haar bevrucht. Sommige mannetjes hebben namelijk “goede genen”. En soms is het gewoon beter om zoveel mogelijk vaders voor je kroost te hebben voor de broodnodige genetische variatie’, vertelt evolutionair bioloog Menno Schilthuizen van Naturalis. Een moeilijke vagina zorgt ervoor dat alleen het sperma van de beste, sterkste en snelste scherpschutter de eitjes bereikt.

Het verschijnsel waarbij co-evolutie leidt tot dit soort extreme eigenschappen noem je een evolutionaire wapenwedloop. Hoe langer en sneller je bent, hoe meer kinderkevers je op de wereld zet. ‘Niet helemaal waar’ legt Schilthuizen uit, ‘je kan je voorstellen dat zo’n enorme penis en de spieren die ervoor nodig zijn veel energie kosten. Er komt een moment waarop de nadelen niet meer opwegen tegen de voordelen van seks.’ Zo’n wapenwedloop eindigt dus altijd in een evenwicht.’

Spermacompetitie

Naast het bevruchten van vrouwtjes, gebruiken de heren hun penis ook om het zaad van anderen uit de vagina te schrapen. Dit verschijnsel heet spermacompetitie en zie je ook bij zoogdieren. ‘Mannetjeschimpansees hebben een zaad dat in de vagina verhardt en haar zo afsluit voor andere gegadigden’ vertelt de bioloog. Deze zogenaamde ‘spermaplug’ ontstaat doordat speciale eiwitten het zaad snel doen opdrogen. ‘Dit mechanisme werkt ook nog deels in mensen, maar bij ons verhardt het zaad niet volledig’, aldus Menno.

Wat kunnen we ermee

Leuk dat die mannetjes een manier hebben gevonden om van bil te kunnen, maar wat hebben wij daaraan? De sekstechniek van de kevers is bruikbaar om het plaatsen van katheters in bloedvaten efficiënter te maken, melden de onderzoekers. Volgens Menno zijn er wel meer van dit soort toepassingen te bedenken: ‘Slakken schieten tijdens de seks speciale pijltjes op elkaar af die heel slim hormonen loslaten. We kunnen veel leren over de efficiëntie waarmee dieren dingen voor elkaar krijgen.’