Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
woordenboek

Spreek je een aardig woordje Engels, doe dan mee aan de Engelse woordenschattest en help ondertussen de wetenschap een handje.

Misschien heb je in 2013 wel meegedaan met het Groot Nationaal Onderzoek naar de woordenschat van Nederlanderstaligen. Iedereen kon meedoen met dit onderzoek. Door middel van een simpel testje van slechts een paar minuten moest van honderd woorden worden aangegeven of het een bestaand Nederlands woord is of niet. Zo ook in deze nieuwe Engelse versie. Want staan de woorden vandalour, pushchair, sprober en ecclesiologist nou wel of niet in het Engelse woordenboek? (Onderaan dit artikel vind je de goede antwoorden).

Resultaat woordenschat onderzoek

De Nederlandse test die werd ontwikkeld door de Universiteit van Gent, in samenwerking met NTR/VPRO, was destijds uniek. En er kwamen ook nog zeer interessante resultaten uit voort, vertelde Prof. Marc Brysbaert, taalpsycholoog aan de Universiteit Gent in een eerder uitzending over het Groot Nationaal Onderzoek. Nederlanders bleken bijvoorbeeld een grotere woordenschat te hebben dan Vlamingen. Het Nederlandstalige publiek deed bovendien massaal mee en dankzij dat succes is er daarna ook een Spaanse en Engelse variant gemaakt.

De eerste uitkomsten van de nieuwe Engelse test zijn deze week bekendgemaakt. Zo zijn de onderzoekers erachter gekomen dat een twintigjarige Amerikaan met Engels als moedertaal ongeveer 42 duizend woorden kent. Iedere dag komt daar een nieuw woord bij, waardoor deze Amerikaan op zestigjarige leeftijd een woordenschat heeft van 48 duizend woorden.

Meedoen aan Engels woordenschat onderzoek

De onderzoekers zijn ook zeer geïnteresseerd in de enorme groep mensen voor wie Engels niet de moedertaal is. Dus jij kunt (weer) meedoen! Al zo’n 200.000 deelnemers gingen je voor. Met de resultaten van deze 'Engels als tweede taal'-groep hopen de onderzoekers een bijdrage te kunnen leveren aan effectiever taalonderwijs.

Doe de test!

Bekijk de eerste resultaten van het Engelse woordenschat onderzoek 

Uitkomst van de mini woordenschattest


Vandalour
: nee

Pushchair: ja, dat is een kinderwagen

Sprober: nee

Ecclesiologist: ja, Ecclesiologie (of kerkleer) is de verzamelnaam voor het theologisch nadenken over het begrip Kerk.