Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
traffic

De Kennis van Nu gaat deze week op zoek naar de plek in Nederland met de schoonste lucht. Misschien vraag jij je wel af hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit bij jou in de buurt. In dit artikel vind je manieren om dat zelf vast te stellen.

Luchtvervuiling hangt af van een hoop factoren, zoals de hoeveelheid zon, wind en het verkeer. Om de luchtkwaliteit van je eigen straat te bepalen, kun je in eerste instantie kijken of er een meetpunt in de buurt is. Je kunt daarvoor kijken op www.luchtmeetnet.nl , waar de resultaten van onder andere RIVM, GGD Amsterdam en DCMR op staan. Op luchtmeetnet.nl kun je per stof de concentratie zien bij jou in de buurt op dit moment.

luchtmeetnet

Als er geen meetpunt bij jou in de buurt is, kun je kijken op de kaarten van Atlas Leefomgeving. Op deze site kun je een schatting vinden van de lokale luchtkwaliteit op postcodeniveau. Er zijn vier verschillende soorten kaarten die je kunt kiezen: fijnstof (PM10 en PM2,5), stikstofdioxide (NO2) en roet.

atlas leefomgeving

Verder kun je op de website van het RIVM door middel van het invullen van je postcode en provincie de verwachte concentratie ozon en fijnstof opvragen. Je krijgt dan een grafiek te zien met de waarden van de periode van eergisteren tot overmorgen.

rivm

Ook is er een app voor de smartphone die inzicht kan bieden in de luchtkwaliteit. Deze app Mijn Luchtkwaliteit, ontwikkeld door RIVM, GGD, DCMR en het ministerie van Infrastructuur en Milieu, is te downloaden in de Google Play Store of de App Store. De app toont de luchtkwaliteit van de komende 48 uur. Met de app kun je ook een limiet instellen van de luchtkwaliteit. Je krijgt dan een melding, mocht de luchtkwaliteit lager worden dan de ingestelde grens. Zo weet je voortaan welke vervuilde plekken je beter kunt mijden.

Ontdek meer in de special