regenwoud latijns-amerika

Door de aanleg van wegen bestaat de natuur op aarde uit steeds kleiner wordende ‘hokjes’, waarschuwt een internationaal team van onderzoekers. Zij maakten een wereldkaart waarop dit te zien is. Lang niet alle wegenloze gebieden blijken beschermd te worden.

Zo’n 80 procent van de natuur op aarde is ‘wegloos’. Dat lijkt veel, maar niet als je je bedenkt dat dit natuurgebied is verdeeld in 600.000 kleine vakjes. Klein? Jazeker. De helft van deze vakjes is minder dan een vierkante kilometer groot. Slechts 7 procent van deze vakjes is groter dan 100 km2. De leefgebieden van dieren worden dus steeds kleiner.

600.000 vakjes

Kaart

De onderzoekers analyseerden de grootte van de vakjes natuur op aarde en brachten die in kaart (zie foto). Rood zijn de gebieden waar er maximaal 1 km zit tussen twee wegen. De grootste natuurgebieden zijn blauw. Op de kaart is te zien dat in Afrika de gebieden gemiddeld groter zijn dan in Europa. Daarbij bleek uit het onderzoek, niet geheel verassend, in de blauwe gebieden de meeste diversiteit in natuur te vinden was.

wegenloze gebieden wereld kaart

Open Street Map

Voor de analyse gebruikten de onderzoekers Open Street Map, een soort gratis Google Maps dat voor iedereen toegankelijk is. In dit systemen bekeken ze alle vakjes natuur, met uitzondering van oceanen, Groenland en Antartica.

Veel van de blauwe wegenloze gebieden blijken onbeschermd. Hierom doen de onderzoekers een dringend beroep op de internationale gemeenschap om ook deze wegenloze gebieden te beschermen.

Pierre L. Ibisch et al, A global map of roadless areas and their conservation status, Science, 15 december 2016.