Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Honden verwerken niet alleen onze intonatie, maar ook onze woorden in hun hersenen. Voorheen werd gedacht dat dit hersenmechanisme alleen bij mensen voorkwam. Onderzoekers hebben met een MRI scan vastgelegd dat honden zelfs dezelfde hersengebieden daarvoor gebruiken als wij mensen doen.

De grote uitdaging van dit onderzoek was vooral om 13 honden stil te leren liggen in een MRI-scanner. Toen dat eenmaal gelukt was, kon het onderzoek beginnen. Er werd gekeken of in de hersenen van de honden intonatie en woordinhoud apart werden verwerkt. Dat deden ze door verschillende combinaties van woord en klank, die ingesproken waren door de baasjes, te laten horen. Daaruit bleek dat de rechterzijde van het hondenbrein de toon verwerkte en de linkerhelft de woorden. Iets waarvan werd gedacht dat dit uniek bij het mensenbrein voorkwam (uniek was voor het mensenbrein).

Dat je hond toch enthousiast gaat kwispelen als je hem met een vrolijk stemmetje een sukkel noemt, betekent niet dat hij niet door heeft dat het een ander woord is. Waarschijnlijk is je hond blij dat je hem vrolijk aanspreekt en vraagt hij zich af of je hem een nieuw woord gaat leren. Het beloningscentrum in het hondenbrein licht dan ook alleen op als je hem in de goede toon en met het juiste (geleerde) woord commandeert. 

Volgens dit onderzoek kan het verwerken van woorden veel eerder in de evolutie zijn voorgekomen dan we dachten. Honden worden al heel lang blootgesteld aan taal. Daardoor zijn ze waarschijnlijk steeds beter geworden in het herkennen van woorden. Ook al kunnen ze zelf niet praten. 

Bron onderzoek: Science AAAS, http://science.sciencemag.org/cgi/doi/10.1126/science.aaf3777