Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

Kounotori ruimteschip Japan schoonmaak

Met een experimentele missie heeft Japan geprobeerd ruimtepuin op te ruimen. Vanochtend kwam het ruimteschip, de Kounotori, echter onverrichte zake terug in de dampkring. 

De Kounotori was in december als vrachtschip aangekomen bij het internationaal ruimtestation ISS. Een week geleden begon het ruimteschip aan de reis terug naar aarde en de schoonmaakmissie. 

Het was de bedoeling dat de Kounotori ("ooievaar") het ruimtepuin met een draad van 700 meter in een lagere baan om de aarde zou brengen. De geleidende draad had het aardmagnetisch veld moeten gebruiken om de brokstukken af te remmen. Daarop zouden ze in de atmosfeer verbranden. 

Het lijkt erop dat de draad niet uitgerold kon worden. Waardoor dit mislukte is niet duidelijk. 

Groot probleem

Afval is een groot probleem voor de ruimtevaart. Grote en kleine brokstukken, zoals verloren gereedschap en resten van vergane satellieten, schieten met hoge snelheid in hun baan om de aarde, wat gevaar oplevert voor satellieten en astronauten. 

In een halve eeuw ruimtevaart zijn meer dan 100 miljoen brokstukken achtergebleven in de ruimte, waarvan er 21.000 groter zijn dan 10 centimeter. 

Bron: NOS