Journalistiek

Deze serie gaat over het leven en werk van aantal bekende Nederlandse journalisten. De journalisten in die tijd 'stonden erbij en keken ernaar', maar hoe hebben ze die tijd ervaren? Hoe deden ze er verslag van? Wat deed dat met henzelf en met hun vak?

Bernard Hammelburg

Bernard Hammelburg

Journalist Bernard Hammelburg zit meer dan 40 jaar in het vak. Hij schreef, samen met Paul van Liempt, het boek Geen vak voor bange mensen. Over journalisten en andere barbaren. Het boek geeft inzicht in de werkwijze van journalisten en de kritiek op het vak.

Max de Bok

Max de Bok

Een gesprek met Max de Bok. Hij is één van Nederlands bekendste parlementaire journalisten tussen 1969 en 1995. Max de Bok begon in 1955 als leerling-journalist bij De Gelderlander in Nijmegen. Daarna was hij tientallen jaren politiek redacteur en chef parlementaire en Haagse redactie van zijn krant De Gelderlander. 

Klik hier voor de video.

Klaas Samplonius

Klaas Samplonius

Journalist Klaas Samplonius is vooral werkzaam geweest als radiopresentator van actualiteitenrubrieken en sportprogramma’s bij de AVRO, de NOS en de TROS. Hij vertelt hoe hij die tijd heeft ervaren. Bij de NOS wordt Klaas Samponius de vaste presentator voor de zaterdag uitzendingen van Langs de Lijn en sportevenementen. Daarnaast is hij ook presentator van bijvoorbeeld Radio Tour de France. Als Met het Oog op Morgen wordt bedacht, is hij één van de eerste presentatoren. Samen met Jan Zindel doet hij verslag van de Troonswisseling in 1980 vanuit de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Klik hier voor de video.

Peter Brusse

Peter Brusse

In 1964 vertrek Peter Brusse uit Nederland en wordt correspondent voor de Volkskrant in Londen. In de jaren daarna levert hij ook bijdragen aan verschillende actualiteitenrubrieken op radio, televisie en het NOS Journaal. Een gesprek over het vak van correspondent en over bekende historische gebeurtenissen en personen. Van Swinging London en Ian Paisley tot Margaret Thatcher en het Engelse koningshuis.

Klik hier voor de video.