Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Chinese wetenschappers hebben misschien wel de kleinste landslakken ter wereld ontdekt.

Bijna tien keer passen deze nieuwe soorten landslakken in het oog van een naald. Chinese wetenschappers vonden in totaal zeven nieuwe slakken soorten die een schelp hebben van nog geen millimeter hoog. Zij publiceerden hierover in ZooKeys.

Eén van de gevonden landslakken had een schelp met de hoogte van 0,86 millimeter. Dit is mogelijk de kleinste landslak die tot op heden ontdekt is. Inmiddels heeft de soort ook al een naam: Angustopila dominikae. Volgens eerder onderzoek, dat ook gepubliceerd werd in ZooKeys, vormen deze verschillende soorten mini-slakken het grootste deel van de tropische landslakken.

Volgens de Chinese onderzoekers is het belangrijk om naar de kleine soorten te blijven zoeken, hoewel ze erg moeilijk te vinden zijn. Hierdoor kunnen we een beter beeld krijgen van de biodiversiteit en de natuurhistorie van onze planeet. De wetenschappers stellen daarnaast dat de mini-slakken kunnen helpen bij het onderzoek naar de evolutie van dwerggroei in ongewervelde organismen.

Páll-Gergely, B. et al. (2015). ‘Seven new hypselostomatid species from China, including some of the world’s smallest land snails.’, in: ZooKeys.

Mini slak schelp