‘Het vergt een paar gedachtesprongen,’ licht Vellinga toe. Te beginnen bij de toenemende droogte: de afgelopen 30 jaar is de regio rondom de Middellandse Zee - waaronder Syrië - ongeveer 30 procent droger geworden.

‘Tegelijkertijd is Syrië een land waar de laatste 20 jaar heel veel geïnvesteerd is in irrigatielandbouw. Ze hebben water uit de grond opgepompt dat net nog een beetje goed werd aangevuld met regenwater, maar dat werd de laatste 20 jaar steeds minder.’, aldus Vellinga. Zo leidde de droogte tot misoogsten, en de misoogsten tot instabiliteit en geweld.

Naast de toenemende droogte in het Midden-Oosten ziet Vellinga ook de Westerse afhankelijkheid van olie als een belangrijke factor in de voortdurende onrust. Onder andere omdat deze afhankelijkheid volgens Vellinga leidde tot militaire interventies zoals de oorlog in Irak. ‘Dat komt omdat er ook Westerse interventies zijn geweest,’ meent Vellinga. Hij noemt als voorbeeld de oorlog in Irak. ‘Amerika zei wel democratie in Irak te willen, maar in wezen was het gewoon het veilig stellen van de oliebelangen.’ Vellinga denkt dan ook dat een langetermijnsoplossing voor het Midden-Oostenprobleem in de basis dezelfde is als de oplossing voor het klimaat: “We moeten af van die olieverslaving.”