Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Eiwit

Eiwitten die een grote rol spelen bij allerlei ziektebeelden, die wil je graag dwarsbomen. Precies dat is Nederlandse onderzoekers nu gelukt: ze ontdekten hoe je een van de zogenoemde kernreceptoren kunt blokkeren. Het lijkt de weg te openen naar nieuwe medicijnen voor bijvoorbeeld auto-immuunziekten.

Zelf zijn de onderzoekers duidelijk enthousiast: 'Dit nieuws gaat een groot effect hebben op het veld van de medicijnontwikkeling', toetert het persbericht. Wat ze hebben ontdekt laat zich niet makkelijk in een enkele zin samenvatten. Het komt erop neer dat ze een nieuwe manier hebben gevonden om een menselijke kernreceptor te blokkeren, maar dat zal de meeste lezers weinig zeggen.

Kernreceptoren zijn eiwitten die cruciale lichaamsfuncties aansturen, waardoor ze een grote rol spelen bij allerlei ziektebeelden. Dat maakt ze tot een geliefd doelwit voor medicijnenmakers. Van alle bestaande medicijnen is 13 procent gericht op kernreceptoren, of het nu 'de pil' is of een middel tegen prostaatkanker. Die koppelen zich vast aan de receptor, wat de activiteit ervan beïnvloedt.

Chemisch bioloog Luc Brunsveld en consorten hebben nu een nieuwe manier gevonden op een van die kernreceptoren, RORYt genaamd, onschadelijk te maken. Ze hebben een bepaald molecuul op een andere dan de bekende plek laten aangrijpen op de kernreceptor. In plaats van via de voordeur, komen ze daarmee als het ware binnen via de achteringang. Als ook de overige 47 kernreceptoren van de mens zich op die wijze laten uitschakelen, zou dat allerlei nieuwe medicijnen mogelijk kunnen maken.

Luc Brunsveld et al, 'Identification of an Allosteric Binding Site for RORyt Inhibition', in Nature Communications, 8 december 2015. 

De Kennis van Nu Radio sprak met chemisch bioloog Luc Brunsveld van de TU Eindhoven:

 

Ontdek meer in de special