Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Next Einstein Forum

Wetenschap van Afrikaanse bodem, verricht door Afrikanen zelf − we horen er zelden over. Toch is er een kentering gaande. Afgelopen maart vond in Dakar (Senegal) het eerste Next Einstein Forum plaats. Dit forum stimuleert Afrikaans wetenschappelijk onderzoek en kiest elke twee jaar vijftien Afrikaanse toptalenten als Next Einstein Fellows.

Het Next Einstein Forum is een initiatief van het African Institute for Mathematical Sciences (AIMS), dat in 2003 door de Zuid-Afrikaanse natuurkundige Neil Turok werd opgericht in Muizenberg (Zuid-Afrika). Inmiddels heeft het instituut vestigingen in Tanzania, Ghana, Senegal en Kameroen en zijn er plannen voor uitbreiding naar Marokko en Rwanda. AIMS is een prestigieus instituut dat samenwerkt met universiteiten in Oxford, Cambridge en Parijs.

Square Kilometer Array - Afrika

De unieke meerwaarde van Afrika

Voor een verdere maatschappelijke en technologische ontwikkeling van het Afrikaanse continent is hoogwaardige wetenschap van eigen bodem cruciaal, zo is de overtuiging van AIMS-oprichter Turok. Bovendien heeft Afrika een aantal unique selling points op wetenschappelijk terrein.

Eén daarvan is dat het continent veel plekken kent die een onbelemmerd uitzicht bieden op de sterrenhemel, niet vervuild door omgevingslicht of andere verstoringen. Ideaal dus voor telescopen. Niet voor niets wordt een belangrijk deel van de grootste radiotelescoop ter wereld, de Square Kilometre Array (SKA), in Zuid-Afrika gebouwd. Een ander deel van SKA komt in Australië te staan. 

Sinds 2015 heeft zelfs een land als Ethiopië zijn eigen telescoop, het Entoto Observatory, gelegen op een 3200 meter hoge berg die uitkijkt op Addis Ababa. Telescopen zoals in Zuid-Afrika en Ethiopië bieden niet alleen wetenschap om de wetenschap, maar trekken ook lokale wetenschappelijke talenten aan, stimuleren technologische ontwikkeling en scheppen ook nog eens banen. 

Een ander unique selling point is dat Afrika de bakermat is van de menselijke soort. In landen als Kenia, Tanzania, Zambia en Zuid-Afrika zijn in de afgelopen decennia talloze uitgestorven mensensoorten opgegraven. Niet alleen interessant voor archeologen en biologen, ook voor genetici: wat vertellen de oude skeletten over de evolutie van de moderne mens?

Verspreiding van virussen voorkomen

Als we denken aan de verspreiding van ziekten als aids en ebola vanuit Afrika, dan zijn goed opgeleide lokale wetenschappers zowel in Afrikaans als in Westers belang. De ebola-epidemie die in 2014 in West-Afrika ontstond, had sneller ingedamd kunnen worden als in de getroffen landen meer wetenschappelijke kennis aanwezig was geweest, in plaats van dat ze moesten wachten op westerse hulp en expertise. Toch waren ook toen al artsen uit Guinee en Mali cruciaal bij het indammen van het virus. Lokale mensen vertrouwen lokale artsen en wetenschappers.

In de afgelopen twee eeuwen hebben Europa en Amerika de wetenschap gedomineerd. Maar beide continenten zijn aan het vergrijzen. Over dertig jaar woont veertig procent van alle jongeren in de wereld in Afrika. De wetenschap in Afrika zit de laatste jaren in de lift en dus is de volgende Einstein misschien wel een Afrikaanse man of vrouw.

Bennie Mols vertelde ook over dit onderwerp in het radioprogramma De Ochtend:

De opkomst van de Afrikaanse wetenschap

De opkomst van de Afrikaanse wetenschap

Meer weten?

Bezoek de website van het African Institute for Mathematical Sciences.
Of die van het Next Einstein Forum.
De BBC heeft uitgebreid verslag gedaan van het Next Einstein Forum.