Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Michele Lamont

De Canadese cultuursocioloog Michèle Lamont ontving dinsdagmiddag de Erasmusprijs 2017 uit handen van de koning. De prijs werd haar toegekend voor haar onderzoek in de sociale wetenschappen naar de relatie tussen kennis, macht en diversiteit.

Het omvangrijke oeuvre van Lamont omvat tal van onderwerpen: sociale ongelijkheid en uitsluiting, racisme en etniciteit, maar ook de academische wereld. Deze onderwerpen zijn allemaal te vatten onder de term groepsafgrenzing zoals Lamont die hanteert. 

Trump

In 2000 publiceerde Lamont haar studie naar de witte arbeider in Amerika, The Dignity of Working Men. Juist díe groep bezorgde Donald Trump in 2016 de overwinning bij de presidentiële verkiezingen in Amerika. In haar boek schetst Lamont het zelfbeeld van de witte arbeider; die voelt zich miskend. De groep zet zich enerzijds af tegen ‘de mensen boven’ zich (rijken en politici) en anderzijds tegen ‘mensen beneden’ zich (immigranten en zwarte Amerikanen).

Op dat sentiment wist Trump volgens Lamont goed in te spelen in zijn campagnespeeches. Hij prees de witte arbeiders als ‘waarachtige Amerikanen’, hen daarmee onderscheidend van illegale immigranten, die hij dieven en verkrachters noemde, en moslimterroristen. Op die manier verhoogde hij hun waardigheidsgevoel.

De Europa-connectie

Michèle Lamont (Toronto, 1957) studeerde in Ottawa en Parijs. Vanaf 2002 is zij verbonden aan de Harvard-universiteit in de Verenigde Staten, waar ze inmiddels hoogleraar Sociologie en Europese Studies is.

Lamont zet zich in voor de verbinding tussen Europese en Amerikaanse onderzoeksrichtingen binnen de sociale wetenschappen. Sinds 2005 is ze betrokken bij een studiegroep die processen van uitsluiting en insluiting in Europa onder de loep neemt.  

Koning overhandigt Michele Lamont de Erasmusprijs 2017

Foto: Koning Willem-Alexander overhandigt Michèle Lamont op 28 november de Erasmusprijs 2017 in het Paleis op de Dam. 

Erasmiaans gedachtegoed

Wie bepaalt nu wie de Erasmusprijs ter waarde van 150.000 euro krijgt? De beslissing is aan de Stichting Praemium Erasmianum.

Wat betreft de stichting belichaamt Michèle Lamont het Erasmiaans gedachtegoed vanwege haar vakgebied overstijgende aanpak, haar kritische blik en internationale oriëntatie. Ook speelt mee dat ze zich hard maakt voor het behoud van diversiteit in de wetenschap en maatschappij.

Lamont op NPO Cultura

Michèle Lamont selecteerde voor NPO Cultura enkele documentaires die passen bij haar onderzoek. De films worden de komende donderdagavonden uitgezonden, voorafgegaan door een inleiding van Lamont. Kijk op NPO Cultura voor de volgende films:

zaterdag 2 december om 16:35 uur - The Black Power Mixtape 1967-1975 (Göran Olson, Zweden, 2011)

The Black Power Mixtape 1967-1975

zaterdag 9 december om 16:50 uur - The Central Park Five (Ken Burns, VS, 2012)

The Central Park Five

zaterdag 16 december 16:10 uur - To Be Heard (Roland Legiardi-Laura, VS, 2011)

To Be Heard