liegen pinokkio

Liegen doen we allemaal, hoewel we het erover eens zijn dat het eigenlijk niet zo netjes is. Waarom doen we het dan toch? Kun je leren goed te liegen? En valt het met zekerheid vast te stellen wanneer iemand liegt? Psychologen en andere deskundigen lichten ons in.

Download hier de hele map met audiobestanden (zip file), of luister de afzonderlijke afleveringen hieronder.

Ewout Meijer

Ewout Meijer

Waarom liegen we, kan je een leugen herkennen, en - ook handig om te weten, gezien het feit dat we allemaal wel eens liegen - hoe voorkom je dat jouw leugen uitkomt? Ewout Meijer, forensisch psycholoog aan de universiteit Maastricht, over de vraag of je aan een leugenaar kan zien dat hij liegt. 

Ewout Meijer, liegen in de rechtszaal

Ewout Meijer, liegen in de rechtszaal

Getuigenissen zijn bij het rechtsproces dikwijls van groot belang. Maar wat als de getuige liegt? Hoe achterhalen politie en justitie een leugen? Welke technieken gebruiken zij? En hoe betrouwbaar zijn die methoden? Ewout Meijer, forensisch psycholoog, vertelt waarom leugendetectoren niet werken en welke alternatieven er zijn.

Pathalogia Fantastica

Pathalogia Fantastica

Tara Singh Varma, Boudewijn Büch, Diederik Stapel: genoeg voorbeelden van mensen wier groteske leugens publiek onthuld werden. Misschien leden zij aan pseudologia fantastica, ziekelijke leugenachtigheid. Geloven mensen die daaraan lijden eigenlijk in hun eigen leugens? We vragen het Hjalmar van Marle, hoogleraar forensische psychiatrie.

Liegende kinderen

Liegende kinderen

Dronkenlappen en kinderen spreken altijd de waarheid. Dronkaards wellicht wel, maar kinderen heus niet. Wanneer er strafwerk of billenkoek dreigt, zijn ze erop gebrand om hun schuld te ontkennen. Hoe ga je ermee om als je kinderen liegen? Vanaf welke leeftijd kun je leugens en bedrog verwachten? Is een leugentje zo nu en dan wel zo slecht? Ontwikkelingspsychologe dr. Annemat Collot D'Escury-Koenigs licht het allemaal toe.

Ontdek meer in de special