malariamug

De malariaparasiet zorgt ervoor dat besmette mensen en dieren een geur verspreiden die muggen aantrekt – zodat die de ziekte verder verspreiden.

Muggen hebben een voorkeur voor mensen en dieren die geïnfecteerd zijn met de malariaparasiet. Wetenschappers hebben nu ontdekt waarom: de parasiet, Plasmodium falciparum, produceert een chemisch stofje dat een specifieke geur verspreidt. Waarschijnlijk komen de muggen op die geur af. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in het open accessblad mBio.

Het gaat om zogenoemde terpenen, een organisch molecuul dat voorkomt in planten van coniferen tot nederwiet. De onderzoekers hopen dat het gaat lukken om deze stofjes te vinden in de adem of het zweet van mensen met malaria, omdat malaria dan al zou kunnen worden getoond met behulp van een ademtest.

Ook zou de ontdekking de weg kunnen openen naar nieuwe manieren om de verspreiding van malaria tegen te gaan. Immers, als mensen niet worden gebeten door een mug, kan de ziekte zich ook niet verspreiden.

De Kennis van Nu brengt de strijd tegen malaria in beeld. Is er eindelijk zicht op een vaccin?

De Kennis van Nu - De strijd tegen malaria
NPO2, woensdag 25 maart, 19.20 uur